22:59
Barna, după vot: Intrăm în etapa implementării bugetului
Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a declarat după adoptarea bugetului pe 2025, că se va intra în următoarea etapă, aceea a implementării.
„Avem, acum, baza pentru a susține dezvoltarea țării prin investiții record, resursele pentru asigurarea plății salariilor și pensiilor, restabilirea echilibrului în finanțele țării.
De mâine, intrăm in următoarea etapă – cea a implementării. Implementarea acestui buget va ține sub control cheltuielile și va genera veniturile de care avem nevoie pentru dezvoltare”, a scris ministrul Barna, pe Facebook.
22:37
Un amendament depus de AUR, trecut în buget
AUR a depus 4674 de amendamente la legea bugetului. Unul singur a fost adoptat de către Parlament. George Simion a acuzat că amendamentele partidului pe care îl conduce au fost „respinse pe bandă rulantă”.
„A trecut doar unul singur, depus de AUR, cel pentru spitalul Fundeni, pentru bolnavii de la secția de oncologie, șapte milioane de euro. Asta a fost dorința noastră, să ajutăm bolnavii de cancer din România. Ne-au respins pe bandă rulantă amendament după amendament”, a declarat Simion, după votul din plenul reunit.
22:34
USR a votat împotrivă
Parlamentarii USR nu au votat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe 2025 prezentate de Guvernul Ciolacu 2 pentru că sunt bugete „nerealiste, cu venituri umflate doar ca să acopere continuarea dezmățului pe bani publici”, au precizat aceștia, după vot.
22:32
Bugetul asigurărilor sociale a fost adoptat în forma elaborată de Guvern
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în forma elaborată de Guvern.
Au votat 255 de senatori și deputați pentru, iar 192 au votat împotrivă.
22:27
Parlamentul dă UNDĂ VERDE bugetului de stat
Plenul reunit a votat legea bugetului de stat. S-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă.
Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
15:02
CIOLACU: Îi cer Ministrului Finanțelor să monitorizeze la SÂNGE fiecare cheltuială
Îi cer Ministrului Finanțelor să monitorizeze la sânge fiecare cheltuială, iar prin ANAF să colecteze toate veniturile bugetare, inclusiv prin reducerea evaziunii fiscale, afirmă Ciolacu.
„Toți ne dorim o „Țară ca afară”. Dar cu venituri la buget cu 12% din PIB sub media UE nu avem cum să obținem asta.
Venituri mici înseamnă cheltuieli mici. Suntem într-un cerc vicios din care trebuie să ieșim, iar acest buget tocmai asta își propune”, spune premierul, în fața Parlamentului.
14:57
Abordare „echilibrată și precaută” a bugetului. CIOLACU: Voi ține cu strictețe la reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB
„Voi ține cu strictețe la reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB”. Este promisiunea premierului, care subliniază că a preferat o „abordare echilibrată și precaută” în construcția unui „buget de dezvoltare care propune și o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului”.
„Am demarat deja o restructurare a aparatului bugetar, atât ca număr de posturi, dar și o reducere a numărului de instituții bugetare, prin comasări! Și pregătim o reglementare unitară pentru a stopa situațiile aberante cu prime, bonusuri sau chiar zeci de pensii încasate absurd de șefii companiilor de stat! Nu faci performanță clară, nu poți avea bonusuri.
Voi ține cu strictețe la reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB. De aceea, solicit tuturor angajaților statului să drămuiască eficient fiecare leu cheltuit din buget”.
14:54
„Buget optimist”. Ciolacu: Este o abordare extrem de simplistă
Referindu-se la a doua critică asupra bugetului, Ciolacu spune că este o „abordare simplistă”.
„Să trecem la cealaltă critică – bugetul este prea generos cu cheltuielile. Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea că bugetul țării ar trebui să fie sinonim cu cel al unei firme, să nu ai costuri mai mari decât veniturile.
Adică, dacă ai deficit bugetar este ceva rău. Este o abordare extrem de simplistă, care nu ține cont de realitățile țării și mai ales, de contextul economic de dezvoltare în care se află România”, spune premierul.
Potrivit premierului, „nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca și noi, făcând deficite bugetare semnificative”.
„Spania, Italia, Franța, Portugalia, Belgia sau Grecia și alte țări moderne ale continentului au cheltuit masiv – și nu doar din bani europeni.
Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică și îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor! Iar 2025 și 2026 sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre – aceasta este adevărul acceptat de partenerii din Comisia Europeană prin Planul Bugetar Structural”, completează Ciolacu.
14:51
„Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010”
„Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010”, afirmă premierul, la începutul prezentării.
„Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor și pensiile, s-a mărit TVA-ul și s-au luat bani cu împrumut de la FMI”.
Acesta constată cele două marei „atacuri” asupra proiectului de buget: buget de austeritate vs. buget optimist.
„Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză una față de cealaltă. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalți spun că, dimpotrivă, este un buget optimist și că statul cheltuie prea mult”, spune premierul.
Premierul subliniază că Executivul nu se va atinge de veniturile aflate în plată ale românilor.
„Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creștere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creștem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populației, în special al celor cu venituri mici. Și nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene și bani din PNRR!”
14:41
Premierul Ciolacu începe prezentarea bugetului
Premierul Marcel Ciolacu prezintă proiectul de buget, înaintea dezbaterilor în plenul reunit al Parlamentului.
Ciolacu și-a început prezentarea în vociferări ale parlamentarilor opoziției, care i-au cerut demisia.
UPDATE
Legea bugetului de stat pe 2025 a trecut miercuri dimineață de comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, fiind aprobată cu 28 de voturi „pentru” și 19 „împotrivă”. Următorul pas este dezbaterea (miercuri) și votul final (joi) în plenul Parlamentului. (citește mai multe AICI)
Știrea inițială
După o zi maraton de audieri, în care fiecare ministru și-a prezentat bugetul instituției pe care o conduce, procesul continuă și miercuri. În jurul orei 14,00, este programat plenul reunit pentru dezbaterea bugetului, iar comisiile de buget au termen până miercuri, la ora 13:00, pentru a depune rapoartele comune.
Votul final asupra legii bugetului este programat joi.
Vezi proiectul Legii Bugetului de stat pe 2025 – AICI
Ținta Guvernului: Menținerea deficitului la 7%
După dezbaterile de marți, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat că obiectivul principal pentru 2025 este păstrarea deficitului bugetar la 7%, printr-un control strict al cheltuielilor și printr-o estimare prudentă a veniturilor.
„Economia României este o economie solidă, este în continuă creștere și pe această economie solidă se bazează și bugetul. Obiectivul primordial pentru noi pe 2025 este menținerea deficitului de 7%, pe de o parte, prin reducerea și ținerea sub control a cheltuielilor. Pe partea cealaltă, printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025. Cred că este posibil. Sunt convins că alături de colegii noștri din ministerele de resort și de la ANAF, Vamă și celelalte instituții care aduc venituri la bugetul general consolidat sau la bugetele locale, putem să realizăm acest obiectiv”, a precizat ministrul Finanțelor.
Fără creșteri de taxe
În ceea ce privește sistemul fiscal, Tánczos Barna a subliniat că nu sunt prevăzute creșteri de taxe în 2025 și că bugetul a fost construit pe baza impozitelor și taxelor aflate deja în vigoare.
„Calculele sunt făcute pe impozitele și taxele aflate în vigoare acum și în bugetul anului 2025 nu există spațiu pentru indexări, indexarea salariilor și pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile și pensiile la nivelul anului 2024. Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăți. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spațiul fiscal pentru indexări”, a afirmat ministrul.
Ajutoarele one-off pentru pensionari, în așteptare
În ceea ce privește ajutoarele one-off pentru pensionari, Tánczos Barna a precizat că suma totală prevăzută în buget este de 2 miliarde de lei, însă nu există detalii despre modul în care vor fi alocate aceste fonduri.
„Nu avem detalii de la Ministerul Muncii și nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranșe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci așteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului și sper să primim propunerea de la Ministerul Muncii”, a explicat acesta.
„În momentul în care legea bugetului va fi aprobată și va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off”, a declarat și ministrul Simona Bucura Oprescu, după dezbaterile pe legea bugetului din comisiile de specialitate.
Cum arată bugetul pe 2025?
Conform proiectului de lege, bugetul de stat pentru 2025 prevede:
📌 Venituri: 357,8 miliarde lei
📌 Cheltuieli: 500 miliarde lei (credite bugetare)
📌 Deficit: 142,2 miliarde lei
Conform unui comunicat al guvernului, bugetul pentru anul în curs a fost elaborat având în vedere următorii parametrii macro-economici:
- „Creșterea economică prognozată este de 2,5%, în concordanță cu “Planul bugetar-structural național pe termen mediu (2025 – 2031)” și va fi susținută, în principal, de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei.
- Produsul Intern Brut este estimat la 1.912,6 miliarde lei, în condițiile unui deflator de 5,8%.
- Câștigul salarial mediu net lunar este prognozat să se majoreze cu 6,1% și include majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025.
- Numărul mediu de salariați continuă trendul ascendent și se va majora în anul 2025 cu 1,2% față de anul precedent, depășind cu peste 300.000 persoane nivelul din 2019.
- Inflația, respectiv creșterea indicelui prețurilor de consum, va avea un ritm descrescător, așteptându-se să atingă un nivel de 3,8% la sfârșitul anului și o rată medie anuală de 4,4%.
- Deficitul bugetar va avea un trend descrescător, respectiv încadrarea în ținta de 7% din PIB”.
Sursa FOTO: Alexandra Pandrea (Gândul)
CITEȘTE ȘI:
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …