Nicolae Ciucă și Nicușor Dan, proiect comun pentru dezvoltarea Bucureștiului: „O viziune care schimbă fața Capitalei”

0
7
nicolae-ciuca-si-nicusor-dan,-proiect-comun-pentru-dezvoltarea-bucurestiului:-„o-viziune-care-schimba-fata-capitalei”
Nicolae Ciucă și Nicușor Dan, proiect comun pentru dezvoltarea Bucureștiului: „O viziune care schimbă fața Capitalei”

Sâmbătă, liderul PNL Nicolae Ciucă și primarul Capitalei, Nicușor Dan, au prezentat „viziunea pentru București, Capitala României”, un proiect ce vizează modernizarea urbană a orașului.

Nicolae Ciucă și Nicușor Dan planuri comune pentru București. Foto: Mediafax

Un nou sediu guvernamental și un București deschis publicului

Una dintre cele mai notabile propuneri din cadrul viziunii pentru Capitală este relocarea sediului guvernului de la Palatul Victoria la Casa Științei, o clădire de 70.000 de metri pătrați, situată lângă Palatul Parlamentului. Acest nou spațiu, pe care Ciucă îl numește „Palatul Guvernului”, ar deveni nucleul administrativ central, facilitând activitatea ministerelor și eficientizând administrația publică. Totodată, el a propus ca Palatul Victoria să fie transformat într-un muzeu, iar Piața Victoriei să fie redată publicului ca spațiu deschis.

„E o viziune care schimbă fața Bucureștiului și îi redă identitatea istorică și statutul de capitală a țării”, a declarat Nicolae Ciucă. În opinia sa, această schimbare nu doar că aduce un plus de eficiență administrației, dar și creează un cadru deschis, accesibil bucureștenilor.

Înlocuirea zidurilor Parlamentului cu un spațiu public deschis

Un alt aspect esențial al proiectului este dărâmarea zidului din jurul Palatului Parlamentului și amenajarea unei zone extinse de evenimente în Piața Constituției. „Ne asumăm ca zidurile din jurul Parlamentului să dispară. E nevoie de un centru de afaceri, de un centru financiar pentru ceea ce va însemna dezvoltarea Capitalei”, a punctat Ciucă. Prin eliminarea acestei bariere, spațiul devine mai accesibil publicului, subliniind dorința de a transforma Bucureștiul într-un oraș deschis și prietenos cu cetățenii.

O viziune pe termen lung: un angajament de 10 ani pentru viitorul Capitalei

Ciucă a evidențiat necesitatea unui angajament politic solid și pe termen lung pentru a implementa aceste proiecte, propunând ca viitorul președinte al României să susțină proiectul pentru București. „E important ca viitorul președinte al României să-și asume și un proiect pentru București… este un proiect care trebuie asumat pe o perioadă de 10 ani, inclusiv de către Guvern și Primăria Capitalei”, a subliniat el.

Un „Cartier Administrativ” și relocarea Cartierului Justiției

Planul mai include și crearea unui „Cartier Administrativ” în jurul Palatului Parlamentului, un proiect care ar centraliza instituțiile guvernamentale și ar eficientiza coordonarea activităților acestora. În plus, Cartierul Justiției va fi amplasat în proximitatea viitorului Palat al Guvernului, consolidând astfel zona ca punct central al administrației naționale.

Nicușor Dan, susținător al inițiativei, a explicat că aceasta va simplifica activitățile civice și administrative, inclusiv desfășurarea protestelor. „Va fi și o eficientizare a protestelor, pentru că vor protesta toți în același loc”, a afirmat primarul, subliniind avantajele organizării centralizate a spațiului public.

Impactul economic al Bucureștiului și dezvoltarea urbană sustenabilă

Bucureștiul este inima economiei românești. În București și Ilfov se realizează 30% din PIB-ul României”, a subliniat Ciucă, explicând că proiectul său nu doar că va îmbunătăți infrastructura și administrația orașului, dar va avea un impact economic semnificativ pentru întreaga țară. Prin extinderea și reconfigurarea spațiilor administrative și recreative, liderul PNL își propune să modernizeze Capitala, făcând-o mai eficientă, mai deschisă și mai bine conectată la nevoile cetățenilor.

Costurile proiectului, încă neestimate

Întrebat despre bugetul necesar, Ciucă a declarat că estimările vor fi stabilite după ce proiectul va fi asumat politic. „Când vom avea proiectul asumat politic, vom trece și la detaliile financiare”, a spus el, indicând că această etapă va veni ulterior.

Prin această viziune comună, Nicolae Ciucă și Nicușor Dan își propun să transforme Bucureștiul într-o metropolă modernă și funcțională, adaptată cerințelor europene și menită să îmbunătățească viața bucureștenilor, în timp ce păstrează și valorifică identitatea istorică a orașului.