Un grup de 60 de europarlamentari au semnat o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicită adoptarea unei legi europene pentru renunţarea la ora de vară şi ora de iarnă.
Viktor Orban nu este e acord să se renunţe la schimbarea orei. Foto EPA-EFE
Cei 60 de parlamentari îşi justifică cererea către Comisia Europeană prin faptul că actualul sistem este depăşit şi că beneficiile modificării orei în ceea ce priveşte economie de energie electrică sunt prea mici în comparaţie cu disconfortul creat cetăţenilor europeni de acomodarea la noul regim, informează Agerperes, citând DPA.
De altfel, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an este în concordanţă cu angajamentul Uniunii Europene în favoarea simplificării, adoptat în 2019, reducând stresul inutil pentru cetăţeni şi făcând viaţa de zi cu zi mai uşoară în cele 27 de state membre.
În timp ce grupul format din cei 60 de europarlamentari îi solicită Ursulei von der Leyen, în calitate de preşedintă a CE, să ia în considerare problema cât mai rapid, Ungaria, care se află la Preşedinţia Uniunii Europene până la 31 decembrie 2024, a emis un comunicat prin care a informat că nu va promova acest subiect în mandatul său.
Vă reamintim că în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26/27 octombrie, ceasurile se dau cu o oră înapoi, ora 4 devenind ora 3, astfel că 27 octombrie este cea mai lungă zi din an.
România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de timpul universal coordonat (UTC) este de trei ore.
În 2018, un sondaj realizat de Comisia Europeană în toate statele membre ale Uniunii a arătat că există o majoritate clară, de 84% din europeni, împotriva orei de vară. Preşedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunţat ulterior că schimbarea orei va lua sfârşit chiar în acel an, însă pentru confirmarea oficială toate statele membre trebuie să se pună de acord dacă vor utiliza permanent ora de iarnă (standard) sau cea de vară, iar cum nu s-a ajuns la o astfel de înţelegere, subiectul a rămas în aşteptare.