Liderii G7 au definitivat termenii împrumutului de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din activele îngheţate ale Rusiei

0
4
liderii-g7-au-definitivat-termenii-imprumutului-de-50-de-miliarde-de-dolari-pentru-ucraina,-din-activele-inghetate-ale-rusiei
Liderii G7 au definitivat termenii împrumutului de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din activele îngheţate ale Rusiei

Liderii G7 au anunţat vineri că au finalizat un acord pentru a utiliza profiturile din activele rusești înghețate pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari către Ucraina.

G7 a finalizat discuţiile iniţiate în vară la summitul din Italia. Foto: atlanticcouncil.org

„Aceste împrumuturi vor fi deservite și rambursate de viitoarele fluxuri de venituri extraordinare provenite din imobilizarea activelor suverane rusești, în conformitate cu sistemele juridice respective ale G7 și cu dreptul internațional”, a transmis G7, vineri, în urma unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din G7 la Washington.

Împrumutul ar urma să fie rambursat integral din profiturile excepționale generate de activele rusești în valoare de peste 250 de miliarde de dolari care au fost imobilizate în țările occidentale după invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, relatează Politico.

Cu doar două zile în urmă, Washingtonul a anunțat, la rândul său, că va contribui cu 20 de miliarde de dolari la împrumut în cursul lunii decembrie, în încercarea de proteja Ucraina de consecințe le alegerilor din SUA, ştiut fiind faptul că, în cazul în care va reveni la Casa Albă,  Donald Trump ar putea retrage sprijinul pentru guvernul lui Volodimir Zelenski.

Acordul G7 vine după ce Statele Unite au declarat că nu vor putea oferi o sumă substanțială decât dacă UE își va schimba normele privind sancțiunile.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană este pregătită să acopere până la 35 de miliarde de euro din acest împrumut stabilit în luna iunie, cu prilejul summitului găzduit de Italia.

Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va fi cel care va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.

De asemenea, G7 a precizat că fondurile vor fi alocate prin împrumuturi bilaterale, începând chiar de la 1 decembrie și până la sfârșitul anului 2027. „Fiecare împrumut bilateral va intra în vigoare cel târziu la 30 iunie 2025, dată care ar trebui să reflecte nevoile urgente de finanțare ale Ucrainei”, potrivit liderilor G7.