Să nu anticipăm politica lui Trump privind Ucraina, avertizează Parisul

0
3
sa-nu-anticipam-politica-lui-trump-privind-ucraina,-avertizeaza-parisul
Să nu anticipăm politica lui Trump privind Ucraina, avertizează Parisul

Pe fondul speculațiilor privind pozițiile sau inițiativele noii administrații americane, „sunt de părere că nu trebuie să emitem anticipat judecăți, și se cuvine să-i acordăm timp”, a spus ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot la Forumul Păcii de la Paris, potrivit Kyiv Independent.

Ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot în timpul vizitei lui Zelenski FOTO PROFIMEDIA

„Cât priveşte presupusa abandonare a ucrainenilor de către administraţia Trump, eu cred că el este suficient de prudent pentru a nu-şi asuma aprobarea celei mai mari anexări teritoriale din istoria noastră de peste 75 de ani”, a declarat Barrot într-un interviu acordat marţi postului public France 24.

În caz contrar, „aceasta ar însemna consacrarea dreptul celui mai puternic, ceea ce ar avea consecinţe foarte grave în întreaga lume”, a adăugat el, potrivit EFE.

„Ceea ce nu aș crede este că (Trump) ar dori să-i facă un cadou lui Vladimir Putin, astăzi slăbit până în punctul în care trebuie să exporte războiul în Asia, în Coreea de Nord, cu trupe (nord-coreene) desfăşurate pentru a-i ataca pe ucraineni. Şi o economie rusă în pragul sufocării, cu rate ale dobânzii de 21%”, a afirmat Barrot.

Referitor la relația cu NATO, ministrul francez consideră că SUA sub Trump nu vor acorda prioritate apărării europene, el pledând pentru promovarea autonomiei UE în acest domeniu, potrivit Agerpres.

Premierul britanic Keir Starmer ar intenționa să facă presiuni asupra președintelui american în exercițiu să elibereze un pachet de ajutor în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a relatat marți publicația britanică The Telegraph.

Liderii europeni fac eforturi să protejeze ajutorul occidental pentru Ucraina

Este cea mai recentă inițiativă a puterilor europene de a-l convinge pe Biden să accelereze ajutorul pentru Ucraina înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul în ianuarie, inclusiv permițând Ucrainei să lovească pe teritoriul Rusiei cu rachete furnizate de Occident.

Totodată, Starmer s-a întâlnit și a publicat luni o declarație comună cu președintele francez Emmanuel Macron prin care este subliniată „determinarea de acorda un sprijin neclintit Ucrainei, atâta vreme cât este necesar pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina”.

Cei doi lideri europeni se vor întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk, în contextul în care trioul încearcă să protejeze ajutorul blocului occidental acordat Ucrainei în cazul în care viitorul președinte al SUA decide să reducă radical ajutorul pentru Ucraina.

Trump a promis în repetate rânduri că va pune capăt războiului „în 24 de ore” și, deși nu a elaborat încă un plan, Kievul se teme că o pace rapidă riscă să fie în defavoarea Ucrainei.

Senatorul republican Marco Rubio, care ar urma să fie nominalizat de Trump la funcția de secretar de stat, a declarat după victoria lui Trump în alegeri că războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns într-un „impas” și „trebuie să se ajungă la o încheiere”.

Totodată, el a votat împotriva pachetului de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina în aprilie 2024.