Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei la Chișinău a fost convocat la Ministerul moldovean al Afacerilor Externe în urma declarațiilor prim-ministrului georgian, Irakli Kobakhidze, făcute în marja Summit-ului Comunității Politice Europene de la Budapesta, unde a afirmat că scrutinul din Republica Moldova a încălcat secretul votului și nu cel din țara sa.
Diplomatul georgian, convocat în urma declarațiilor premierului de la Tbilisi. FOTO: Civil.ge
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei în Republica Moldova, David Bochorishvili, a fost convocat marți la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău ,,în legătură cu o serie de declarații recente cu referire la Republica Moldova ale prim-ministrului Georgiei, Irakli Kobakhidze, în marja Summit-ului Comunității Politice Europene ce s-a desfășurat la Budapesta. Însărcinatului cu afaceri al Ambasadei i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții moldovenești cu privire la maniera deformată și neconformă în care premierul georgian abordează în discursul său public tematica integrării europene a Republicii Moldova și a procesului electoral din țara noastră”, se arată în comunicatul de presă al structurii.
Totodată, angajații MAE precizează ,,că relațiile de cooperare și prietenia tradițională între Republica Moldova și Georgia, precum și obiectivele pe care le au fiecare din statele noastre în procesul de integrare europeană trebuie să prevaleze”.
Declarația premierului Georgiei
În timpul celui de-al cincilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE), care a avut loc săptămâna trecută la Budapesta, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a afirmat că nu alegerile din Georgia, ci cele din Republica Moldova și Statele Unite au încălcat secretul votului.
„În Georgia, alegerile s-au desfășurat conform celor mai înalte standarde… Alegerile din Georgia au avut o calitate mult mai mare decât cele din Moldova și Statele Unite”, a spus șeful Cabinetului de miniștri din Georgia.
De asemenea, premierul georgian a spus că abordările Uniunii Europene sunt diferite în ceea ce privește Chișinăul și Tbilisi, subliniiind că este o „clară nedreptate”.
Aderarea Georgiei la UE a fost „oprită” în luna iunie a acestui an, inclusiv din cauza legii privind „agenții străini”.
Iar Republica Moldova, alături de Ucraina, a început în data de 25 iunie a acestui an negocierile de aderare cu Uniunea Europeană pentru ca să devină membră cu acte în regulă a Uniunii.
Decizia a fost anunțată după ce, în data de 15 iunie, ambasadorii celor 27 de ţări ale UE şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state, anunțul fiind făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene.