Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a scris pe contul său oficial de Telegram că politicienii europeni urmăresc „să împingă conflictul cu Rusia într-o faza ireversibilă” şi a avertizat împotriva acordării dreptului Kievului de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca ţinte de pe teritoriul Rusiei.
Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse/ FOTO:AFP
Oficialul rus a respins ceea ce el a numit „ultimatumuri” lansate de liderul opoziţiei germane şi posibil viitor cancelar Friedrich Merz cu privire la utilizarea de către Ucraina a unor astfel de arme.
„Este clar că aceste rachete nu sunt capabile să schimbe cu nimic semnificativ cursul operaţiunilor militare”, a mai spus el.
Dmitri Medvedev spune că, dacă rachetele Taurus vor fi aruncate în război, războiul va intra în faza cea mai periculoasă.
Posibila furnizare de rachete germane Taurus de către occidentali Kievului nu va schimba cursul ostilităţilor din Ucraina, dar va creşte riscul ca războiul să ajungă în „cea mai periculoasă fază”, a scris vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe Telegram.
Friedrich Merz, candidat pentru funcţia de cancelar german, a anunţat un ultimatum dat Rusiei, ameninţând Moscova că va da „rachetele germane Taurus ucrainenilor”, scrie Medvedev.
„Este clar că aceste „ultimatumuri” au caracter electoral. Este clar că aceste rachete nu sunt capabile să schimbe nimic semnificativ în cursul operaţiunilor militare”, continuă fostul preşedinte rus.
„Livrarea lor este doar o modalitate de a prelungi agonia regimului Bandera (n.r. – se referă la naţionalistul ucrainean Stepan Bandera). Dar atacurile cu rachete de croazieră cresc riscul ca războiul să atingă faza cea mai periculoasă”.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat marţi pe liderii europeni că încearcă să escaladeze în mod periculos conflictul din Ucraina după realegerea fostului preşedinte american Donald Trump la Casa Albă, relatează Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer şi-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în timpul unei întrevederi luni la Paris, în timp ce ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot le-a cerut aliaţilor Ucrainei să nu aibă idei preconcepute asupra modului în care Trump va gestiona conflictul.
„În general vorbind, este surprinzător în ce măsură actuala generaţie de politicieni europeni vrea să atragă războiul pe teritoriul lor”, a mai spus Medvedev.
Medvedev a spus anterior că victoria lui Trump va fi probabil o veste proastă pentru Ucraina. Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului occidental pentru Kiev şi a promis că va pune capăt rapid conflictului, fără a explica cum va face acest lucru.