Reacția principalului aliat al lui Putin, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune. Poziția Italiei și Franței

0
3
reactia-principalului-aliat-al-lui-putin,-dupa-ce-sua-a-permis-ucrainei-sa-foloseasca-rachete-cu-raza-lunga-de-actiune.-pozitia-italiei-si-frantei
Reacția principalului aliat al lui Putin, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune. Poziția Italiei și Franței

China, principalul aliat a lui Putin, a îndemnat la pace în Ucraina, după ce președintele american Joe Biden a autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA. 

Război în Ucraina FOTO: Profimedia

„Un armistiţiu rapid şi o soluţie politică sunt în interesul tuturor părţilor. Cel mai urgent este de a încuraja o aplanare a situaţiei pe cât de repede posibil”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă Lian Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Cu toate acestea, Beijingul rămâne un aliat economic şi politic major al Moscovei şi nu a condamnat niciodată ofensiva rusă. „China a încurajat şi susţinut mereu toate eforturile care duc spre o soluţionare paşnică a crizei”, a continuat Lin. 

Italia nu autorizează Ucraina să utilizeze arme în afara teritoriului său

Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani a reafirmat luni la Bruxelles poziţia Italiei asupra armelor furnizate Ucrainei, care, potrivit Romei, „pot fi utilizate doar în interiorul teritoriului ucrainean”, informează AFP, cittat de Agerpres.

„Poziţia noastră asupra utilizării de arme de către Ucraina nu s-a schimbat, ele pot fi utilizate doar în interiorul teritoriului ucrainean”, a declarat şeful diplomaţiei italiene în marginea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE.

Pe de altă parte, ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a reafirmat luni că utilizarea de rachete franceze de către forţele ucrainene pe teritoriul rus rămâne „o opţiune”, informează AFP.

„L-aţi auzit pe preşedintele (francez Emmanuel) Macron la Meseberg (Germania) pe 25 mai, unde noi am spus deschis că aceasta este o opţiune pe care o luăm în considerare, dacă vor trebui autorizate lovituri asupra unor ţinte de unde ruşii atacă teritoriul ucrainean„, a afirmat Barrot, în engleză, la sosirea lui la Bruxelles pentru o reuniune a miniştrilor de externe.

„Prin urmare, nimic nou sub soare”, a adăugat ministrul francez

Președintele Joe Biden a autorizat Ucraina să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază de acţiune lungă furnizate de SUA.

Aceste rachete, cu o rază de acţiune maximă de mai multe sute de kilometri, i-ar permite Ucrainei să atingă situri logistice ale armatei ruse şi aerodromuri de unde decolează bombardiere.

Biden a ridicat restricția Ucrainei de a folosi rachete cu rază lungă pe teritoriul Rusiei, însă doar într-o anumită regiune, declară oficialii SUA, potrivit BBC.