Planul Verde al Parisului: Locurile de parcare lasă loc copacilor

0
3
planul-verde-al-parisului:-locurile-de-parcare-lasa-loc-copacilor
Planul Verde al Parisului: Locurile de parcare lasă loc copacilor

Noul plan climatic al orașului Paris promite să reducă limitele de viteză, să reproiecteze benzile de circulație, să elimine 60.000 de locuri de parcare și să creeze „oaze” urbane pentru a combate căldura extremă.

Parisul promite să creeze 300 de hectare de spații verzi noi până în 2030 /FOTO:Unsplash

Până în 2030, Parisul va elimina 60.000 de locuri de parcare, înlocuindu-le cu copaci. Acesta este unul dintre obiectivele prevăzute în noul Plan Climatic 2024-2030 al capitalei franceze, care a fost lansat săptămâna trecută și care va fi votat în curând de Consiliul Parisului.

Parisul a atras deja multă atenție la nivel internațional pentru măsurile luate în ultimii ani pentru reducerea emisiilor de carbon, în special în ultimul deceniu, de când primarul Anne Hidalgo a preluat funcția. Sub titlul „Mai rapid, mai echitabil, mai local”, acest nou plan promite să extindă acele progrese, oferind un oraș mai verde, mai rezistent la fenomenele meteorologice extreme, mai prietenos cu pietonii — și cu mai puține mașini.

300 de hectare de spații verzi noi până în 2030

Pentru a atinge acest obiectiv, Parisul promite să creeze 300 de hectare de spații verzi noi până în 2030, dintre care 10% vor fi gata până în 2026. Eliminarea locurilor de parcare va fi o componentă majoră a acestui plan. De exemplu, multe dintre locurile de parcare de pe marginea străzilor pot fi înlocuite cu ușurință cu linii de copaci plantați în zone care vor ajuta și la absorbția apei de ploaie. Crearea de „piețe-oază” în fiecare dintre cele 20 de arondismente din Paris va adăuga alte zone verzi, unde copacii și structurile de umbrire, precum foișoarele, vor oferi locuitorilor protecție împotriva soarelui și vor ajuta la scăderea temperaturilor din jur.

Această atenție acordată gestionării căldurii extreme este abordată și în alte secțiuni ale planului. Valurile recente de căldură au expus vulnerabilitatea Parisului la creșterea temperaturilor de vară — orașul generează un efect puternic de „insulă de căldură urbană”, iar multe dintre locuințe și afaceri nu au aer condiționat. Planul de adaptare climatică propune mai multe centre de răcorire la nivel de cartier, planuri de reconfigurare a programelor zilnice pentru persoanele care lucrează în aer liber pentru a preveni stresul termic și un angajament de a instala acoperișuri izolate sau reflectorizante pe 1.000 de clădiri publice.

Pietonalizarea va continua, de asemenea, într-un ritm accelerat, orașul angajându-se să creeze zone fără mașini în centrul fiecărui arondisment. Pe Boulevard Périphérique, celebra șosea de centură interioară a Parisului, orașul va destina o bandă de circulație exclusiv pentru vehiculele de transport public și pentru carpooling. Pe benzile care vor rămâne deschise traficului, limitele de viteză vor fi reduse la 50 de kilometri pe oră .

Propunerile vor fi supuse votului consiliului, unde partidele din coaliția primarului Hidalgo formează majoritatea. Sub conducerea lui Hidalgo, orașul a dobândit o reputație de a fi deosebit de proactiv în combaterea traficului auto, interzicând treptat vehiculele poluante din centrul orașului, reducând spațiul destinat mașinilor în multe zone și scăzând limitele de viteză. Planurile precum eliminarea locurilor de parcare au rolul de a construi pe baza proiectelor deja finalizate, care au creat spații verzi și pietonale în piețele și intersecțiile mari, transformându-le înapoi în „saloane” în aer liber, așa cum funcționau înainte de epoca dominației automobilelor în secolul XX.