Republica Moldova anunţă că va achiziţiona sisteme anti-dronă, după ce mai multe drone ruseşti au pătruns în spaţiul său aerian

0
6
republica-moldova-anunta-ca-va-achizitiona-sisteme-anti-drona,-dupa-ce-mai-multe-drone-rusesti-au-patruns-in-spatiul-sau-aerian
Republica Moldova anunţă că va achiziţiona sisteme anti-dronă, după ce mai multe drone ruseşti au pătruns în spaţiul său aerian

Ministrul Apărării de la Chişinău a declarat că Republica Moldova urmează să achiziţioneze două sisteme pentru detectarea și distrugerea dronelor, în contextul în care mai multe drone ruseşti au căzut pe teritoriul său sau au survolat spaţiul aerian.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, vrea noi sisteme anti-dronă pentru armată. Foto arhivă

Anunţul a fost făcut miercuri de Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, care a declarat că, dat fiind faptul că mai multe drone ruseşti au pătruns în spaţiul aerian al ţării, Republica Moldova intenționează să achiziționeze două sisteme pentru detectarea și distrugerea dronelor, în contextul în care, informează Agerpres, citând presa internaţională.

Oficialul a refuzat să ofere mai multe amănunte cu privire la acest subiect, motivând că aceste informaţii ar putea fi folosite de „inamic”

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia”, a declarat el presei, potrivit agenţiei ruse RIA Novosti.

Ministrul Anatolie Nosatîi a adăugat că R. Moldova a alocat resursele necesare acestei achiziţii, al cărei proces este deja în derulare.

„Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră. Vorbim despre două sisteme: unul de supraveghere şi altul de distrugere (a dronelor)”, a precizat el.

Oficialul moldovean a mai explicat faptul că, pentru a-şi proteja spaţiul aerian, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate cu rază medie şi lungă de detecţie, plus alte două sau trei radare capabile să detecteze ţinte balistice.

Armata R. Moldova are în prezent 20 de radare, dar toate sunt de generaţii vechi, din anii ’60-’80 şi nu au putut detecta dronele lansate de Rusia asupra Ucrainei, dar care au deviat de la traiectoria lor şi s-au prăbuşit în R. Moldova.

„Cele peste 20 de diferite sisteme de radare au altă destinaţie – depistarea ţintelor convenţionale, cum ar fi avioane, rachete balistice, care se foloseau anterior la altitudini înalte, dar acum tactica s-a schimbat şi rachetele au evoluat, iar radarele nu pot să le depisteze. Aceste sisteme sunt din anii ’60-’80, fiind concepute pentru altfel de război”, a explicat Anatolie Nosatîi.

Pentru a economisi rachetele antiaeriene şi a putea intercepta dronele care zboară la o altitudine prea mare pentru a putea fi lovite de armele uşoare antiaeriene, armata ucraineană recurge tot mai mult la interferenţe radio-electronice cu ajutorul cărora perturbă semnalul dronelor, care astfel îşi pierd traiectoria şi nu-şi mai ating ţintele, prăbuşindu-se în final la întâmplare în altă parte.

O dronă rusească prăbuşită a fost găsită marţi în incinta unui centru comercial dintr-o suburbie a capitalei Chişinău. Pe 10 noiembrie, după un atac rusesc cu drone şi rachete asupra Ucrainei, alte două drone au fost găsite la sol în două regiuni ale R. Moldova, care a protestat faţă de Rusia pentru aceste incidente.