Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Războiul din Ucraina şi atacurile hibride ale Rusiei în centrul discuțiilor

0
2
reuniunea-ministrilor-de-externe-ai-nato.-razboiul-din-ucraina-si-atacurile-hibride-ale-rusiei-in-centrul-discutiilor
Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Războiul din Ucraina şi atacurile hibride ale Rusiei în centrul discuțiilor

Miniştrii de externe din statele NATO urmează să înceapă marţi două zile de întâlniri la sediul Alianţei de la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susţinerii Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Sediul NATO din Bruxelles/ FOTO:EPA/EFE

  Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, participă, marţi şi miercuri, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles. Potrivit unui comunicat MAE, reuniunea cuprinde trei sesiuni, la care se vor aborda dezvoltările din vecinătatea sudică a NATO, evoluţiile din Ucraina, inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice, implicarea forţelor armate din Coreea de Nord, relaţia NATO – Ucraina, cu accent pe reformele interne şi cooperarea NATO – UE.

Ultima sesiune va fi dedicată agendei strategice a NATO, priorităţilor aliate din perspectiva Summitului de la Haga, în special consolidarea măsurilor de întărire a Flancului estic, parte a răspunsului aliat la ameninţările din partea Rusiei, a precizat MAE.

Discuţiile din cadrul sesiunii dedicate vecinătăţii sudice vor avea loc cu participarea Regelui Abdallah al Regatului Haşemit al Iordaniei.Sesiunea dedicată Ucrainei va fi în format NUC (Consiliul NATO – Ucraina), cu participarea ministrului de Externe de la Kiev, Andrii Sîbiha, şi a Înaltului Reprezentant UE pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Kaja Kallas.  

Ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga îi va informa pe omologii săi din NATO despre situaţie curentă a luptelor în contextul în care frontul de est din Ucraina este sub o presiune crescândă din cauza atacurilor ruse.

Ucraina este aşteptată de asemenea să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina.

„Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, trebuie să luăm sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru canalul britanic Sky News.

Alianţa a refuzat până acum să ofere Ucrainei aderarea la NATO din cauza preocupărilor că invazia rusă din Ucraina va escalada într-un conflict care să implice NATO.

Miniştrii de externe ai NATO intenţionează de asemenea să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene.

Armata rusă susţine că noile rachete cu rază medie de acţiune pe care le-a lansat asupra oraşului ucrainean Dnipro săptămâna trecută pot lovi ţinte din toată Europa şi că nu pot fi oprite de sisteme antiaeriene.

Descurajarea şi apărarea împotriva atacurilor ruse hibride sau actelor de sabotaj care vizează membri NATO urmează de asemenea să se afle pe agenda discuţiilor.

Marţi, miniştrii de externe se vor întâlni cu regele iordanian Abdullah al II-lea, când ar urma să discute, printre altele, despre conflictul în curs din Orientul Mijlociu şi despre ofensiva unei alianţe de rebeli din Siria.