Consiliul Uniunii Europene a aprobat în UNANIMITATE un set de concluzii privind politica agricolă comună post-2027

0
9
consiliul-uniunii-europene-a-aprobat-in-unanimitate-un-set-de-concluzii-privind-politica-agricola-comuna-post-2027
Consiliul Uniunii Europene a aprobat în UNANIMITATE un set de concluzii privind politica agricolă comună post-2027

Consiliul Uniunii Europene a aprobat în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 axată pe agricultori, cu scopul de a ajunge la o viitoare agricultură în Uniunea Europeană care să fie competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă agricultorilor și bazată pe cunoaștere.

Concluziile aprobate de cei 27 de miniștri ai Agriculturii din Uniunea Europeană evidențiază importanța politicii agricole comune în atingerea acestor obiective și subliniază obiectivele-cheie de asigurare a securității alimentare, garantând în același timp un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă și prețuri rezonabile pentru consumatori, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.

Cei 27 de miniștri ai Agriculturii din UE au subliniat importanța strategică a PAC și rolul acesteia în asigurarea securității și siguranței alimentare.

Miniștrii au subliniat faptul că PAC, prin plăți directe către agricultori și alte forme de sprijin, ar trebui să contribuie la asigurarea unui venit stabil pentru agricultori și să le ofere stimulente acestora pentru a contribui la tranziția ecologică.

“Concluziile reflectă așteptările Consiliului cu privire la viitoarea politică agricolă comună, vizând un sector competitiv și axat pe fermieri – una dintre prioritățile centrale ale președinției maghiare. Plățile directe ar trebui să continue să sprijine stabilitatea veniturilor agricultorilor. De asemenea, acestea subliniază angajamentul nostru de a oferi soluții și stimulente concrete pentru a sprijini fermierii în tranziția ecologică”, a spus Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii.

Consiliul a recunoscut că este important să fie îmbunătățite funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, distribuția valorii adăugate și să se asigure o transparență sporită și o remunerare echitabilă pentru agricultori.

Miniștrii au subliniat importanța stabilității veniturilor agricultorilor pentru menținerea unor activități agricole viabile din punct de vedere economic și competitive și a producției alimentare în toate regiunile UE.

Nevoia de a combate îmbătrânirea populației agricole

Miniștrii Agriculturii au recunoscut, de asemenea, tendința negativă de îmbătrânire a populației agricole și importanța unei reînnoiri suficiente a generațiilor.

Miniștrii au convenit că sprijinul pentru tinerii fermieri și noii fermieri ar trebui consolidat, pentru ca sectorul să rămână atractiv pentru generațiile viitoare. În plus, fermele mici și participarea femeilor în sector au fost evidențiate ca elemente importante pentru viabilitatea zonelor rurale.

Concluziile fac apel la norme mai favorabile agricultorilor și subliniază necesitatea de a reduce birocrația și de a simplifica procedurile.

Consiliul a recunoscut că competitivitatea agriculturii a fost afectată de un număr tot mai mare de fenomene meteorologice extraordinare, precum și de focare de boli ale animalelor și de răspândirea dăunătorilor plantelor.

Consiliul invită noua Comisie Europeană să țină seama de setul de concluzii atunci când va pregăti viitoarele propuneri legislative privind PAC post-2027, iar textul este conceput ca o orientare politică în acest sens.

De asemenea, Comisia este invitată să ia în considerare concluziile Consiliului atunci când pregătește documentul cu viziunea sa privind agricultura și alimentația, care urmează să fie publicat în primele 100 de zile ale noii Comisii.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.