Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
Noul Parlament a fost convocat pe 20 decembrie FOTO Facebook
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul privind convocarea Parlamentului României, nou ales pe 1 decembrie 2024, pentru ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului”, a anunțat Administrația Prezidențială.
Noul Parlament va avea 465 de membri. PSD este cel mai bine reprezentat partid, cu 123 de mandate în ambele Camere, urmat de AUR cu 92 de mandate și PNL cu 72 de mandate. USR se află pe locul patru în distribuția mandatelor, cu 59 de locuri în total.
În contextul actual, partidele vor trebui să negocieze strategic pentru a-și asigura susținerea unei majorități parlamentare stabile, care să garanteze o guvernare eficientă și coerență în implementarea programelor politice.
Noua componență aduce și o serie de personaje controversate, așa cum ne-am obișnuit. De la figuri consacrate ale politicii românești, implicate în scandaluri și mai multe dosare de-a lungul anilor, până la traseiști sau nou-veniți care promit o schimbare, dar care ridică semne de întrebare privind integritatea lor.
Noul regulament pentru conducerea camerelor
Potrivit unui nou proiect de hotărâre adoptat luni, până la alegerea Biroului Permenent, conducerea Senatului României nu mai este asigurată de decanul de vârstă, ci de senatorul cu cele mai multe mandate exercitate.
Neschimbată a rămas însă prevederea conform căreia „până la alegerea Biroului permanent pot avea loc numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator, a procedurilor necesare depunerii jurământului sau legate de constituirea noului Senat”.
La 16 decembrie va avea loc, în Senat, ultima şedinţă de plen din actuala legislatură.
Partidele pro-europene au început negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare și viitorului guvern.