De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”

0
3
de-ce-putin-este-tot-mai-interesat-de-inteligenta-artificiala:-„rusia-trebuie-sa-participe-pe-picior-de-egalitate-in-cursa-globala”
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.

Vladimir Putin FOTO: Profimedia

Putin a declarat că noua rețea AI Alliance Network va include asociații naționale și instituții de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale din țările BRICS. Este o organizație internațională din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite.

Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală pentru crearea unei inteligențe artificiale puternice. Tocmai la soluțiile avansate lucrează în prezent oamenii de știință ruși. Invităm oamenii de știință din întreaga lume să se alăture colaborării”, a declarat Putin la o conferință privind inteligența artificială desfășurată la Moscova, potrivit reuters.

Sancțiunile occidentale menite să restricționeze accesul Rusiei la tehnologiile de care are nevoie pentru a-și susține războiul împotriva Ucrainei au determinat principalii producători de microcipuri din lume să oprească exporturile către Rusia, limitând în mod considerabil ambițiile acesteia în materie de IA.

Potrivit publicației citate, creditorul dominant din Rusia, Sberbank (SBER.MM), este vârful de lance al dezvoltării inteligenței artificiale în Rusia, însă directorul general al Sberbank, German Gref, a recunoscut în 2023 că unitățile de procesare grafică (GPU), microcipurile care stau la baza dezvoltării inteligenței artificiale, sunt cele mai dificile componente hardware pe care Rusia trebuie să le înlocuiască.

Miercuri, banca a declarat că asociațiile naționale de inteligență artificială din Brazilia, China, India și Africa de Sud, membre BRICS, dar și din Serbia, Indonezia și alte țări din afara BRICS, s-au alăturat AI Alliance Network.

Aceasta a afirmat că rețeaua va facilita cercetarea comună în domeniul tehnologiei și al reglementării IA și va oferi oportunități pentru vânzarea produselor IA pe piețele țărilor membre.

Statele Unite și China sunt principalele puteri mondiale în materie de inteligență artificială, iar președintele ales al SUA, Donald Trump, a numit un „țar al inteligenței artificiale și al criptografiei la Casa Albă” pentru a se asigura că Statele Unite rămân cea mai bogată și mai avansată putere tehnologică din lume.

Însă mișcarea lui Putin de a se alia cu China ar putea schimba dinamica cursei IA.

Rusia este una dintre cele 10 țări, inclusiv SUA, China, Marea Britanie și Israel, care își dezvoltă propriile modele generative de inteligență artificială.

În prezent, Rusia ocupă locul 31 din 83 de țări în ceea ce privește implementarea, inovarea și investițiile în IA.