Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu racheta Oreșnik în „zilele următoare”, avertizează SUA

0
3
rusia-ar-putea-lansa-un-nou-atac-asupra-ucrainei-cu-racheta-oresnik-in-„zilele-urmatoare”,-avertizeaza-sua
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu racheta Oreșnik în „zilele următoare”, avertizează SUA

Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu noua rachetă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik „zilele următoare”, a declarat miercuri un oficial american, citând o evaluare a serviciilor de informații americane, relatează Associated Press.

Momentul atacului asupra Ucrainei cu noua rachetă Oreșnik FOTO PROFIMEDIA

Oficialii americani consideră noua rachetă experimentală a Rusiei ca fiind mai degrabă o tentativă de intimidare decât ca un schimbător al jocului pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unui oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului având în vedere natura sensibilă a informațiilor.

Potrivit acestuia, Rusia dispune doar de o mână de rachete Oreșnik, iar acest model poartă un focos mai mic decât alte rachete pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei.

Rusia a lansat prima dată racheta la 21 noiembrie, asupra orașului ucrainean Dnipro.

La câteva ore de la atac, președintele rus Vladimir Putin a apărut la televiziunea națională pentru a se lăuda cu noua rachetă hipersonică. El a avertizat Occidentul că următoarea sa utilizare ar putea fi împotriva aliaților NATO ai Ucrainei, care au permis Kievului să-i folosească rachetele cu rază  lungă de acțiune pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

Atacul a avut loc la două zile după ce Putin a semnat modificarea doctrinei nucleare a Rusiei, prin care a coborât pragul de utilizare a armelor nucleare. Doctrina permite un potențial răspuns nuclear al Moscovei la un atac convențional asupra Rusiei de o națiune care este susținută de o putere nucleară.

Totodată, Rusia a lansat atacul la scurt timp după ce președintele american Joe Biden a fost de acord să ridice restricțiile privind utilizarea armelor americane cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc în Rusia și la doar o zi după ce SUA au anunțat că oferă Ucrainei mine antipersonal.

„Credem că avem dreptul să ne folosim armele împotriva instalațiilor militare ale țărilor care permit utilizarea armelor lor împotriva instalațiilor noastre”, a spus Putin la acea vreme.

Potrivit descrierii Pentagonului, Oreșnik este un tip experimental de rachetă balistică cu rază intermediară, bazată pe racheta balistică intercontinentală RS-26 Rubej. Este prima dată când o astfel de armă a fost folosită în luptă.

Rachetele cu rază intermediară pot zbura între 500 și 5.500 de kilometri. Astfel de arme au fost interzise în temeiul unui tratat din epoca sovietică pe care Washingtonul și Moscova l-au suspendat în 2019.