Un grup de antreprenori din domeniul tehnologiei dorește să strângă bani pentru a construi o rețea descentralizată de social media care să nu fie influențată de miliardarii din domeniul tehnologiei.
Un grup de antreprenori din domeniul tehnologiei încearcă să strângă 30 de milioane de dolari (28,7 milioane de euro) în următorii trei ani pentru a construi un ecosistem de social media independent de controlul miliardarilor, conform Euronews.
Campania „Free Our Feeds” dorește să creeze o rețea de aplicații în jurul protocolului AT, tehnologia open-source din spatele aplicației de social media Bluesky, care le permite utilizatorilor să migreze fără probleme între conturi.
„Infrastructura socială nu poate fi guvernată de o companie privată”
Potrivit lui Marc Faddoul, unul dintre cei nouă consilieri tehnici ai Free Our Feeds, protocolul AT le permite, de asemenea, utilizatorilor să aibă „control deplin asupra locului în care datele lor sunt localizate și găzduite” și să aleagă dintr-o serie de algoritmi diferiți pe care ar dori să îi vadă pe fluxurile lor.
„Este un moment oportun pentru a face acest lucru, deoarece există o mare transformare care se pregătește să aibă loc în peisajul social media”, a declarat Faddoul.
Printre ceilalți consilieri tehnici ai inițiativei se numără foști directori de la Mozilla, Social Web Foundation și alte organizații nonprofit.
Grupul dorește să strângă imediat patru milioane de dolari (3,8 milioane de euro) și să îi investească într-o nouă fundație non-profit independentă care va dezvolta ecosistemul.
Free Our Feeds consideră că „infrastructura socială gestionată în interes public nu poate fi guvernată pentru totdeauna de o companie privată de social media”.
Bluesky ar putea duce la un „monopol de facto”
În prezent, doar Bluesky operează pe protocolul AT, ceea ce, potrivit lui Faddoul, ar putea duce la un „monopol de facto”.
„Tehnologia de bază a Bluesky, protocolul AT, ar putea oferi o nouă cale pentru web-ul social. Cu toate acestea, în prezent, este doar o altă inițiativă susținută de capitalul de risc”, a declarat Sherif Elsayed-Ali, director executiv la Future of Technology Institute.
Bluesky a apărut ca o alternativă la platforma X, denumită anterior Twitter, care a fost achiziționată de miliardarul Elon Musk în 2022.
După ce a început ca un proiect de cercetare sub conducerea fostului director general al Twitter, Jack Dorsey, Bluesky a devenit o companie independentă în 2021 și a fost lansată public pentru prima dată în februarie 2024. Până la sfârșitul lui 2024, Bluesky atrăsese peste 23 de milioane de utilizatori, conform celui mai recent raport al companiei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …