Franța confirmă manipularea alegerilor prezidențiale din România. Călin Georgescu a folosit de mii de conturi de TikTok pentru a câștiga primul tur

0
2
franta-confirma-manipularea-alegerilor-prezidentiale-din-romania.-calin-georgescu-a-folosit-de-mii-de-conturi-de-tiktok-pentru-a-castiga-primul-tur
Franța confirmă manipularea alegerilor prezidențiale din România. Călin Georgescu a folosit de mii de conturi de TikTok pentru a câștiga primul tur

Un raport al VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine arată că anularea alegerilor prezidențiale din România „marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale”. 

Raportul a fost făcut de serviciul francez de supraveghere și protecție FOTO Captură TikTok

„Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale”, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere şi protecţie împotriva ingerinţelor digitale străine (VIGINUM) din Franţa.

Raportul, intitulat „Manipularea algoritmilor şi instrumentalizarea influencerilor – Concluzii desprinse din alegerile prezidenţiale din România & riscuri pentru Franţa”, a fost publicat marţi pe site-ul Secretariatului General pentru Apărare şi Securitate Naţională (SGDSN) din Franţa, căruia îi este subordonat VIGINUM.

Serviciul statului francez are rolul de a detecta şi a defini campaniile de manipulare a informaţiilor pe platformele digitale, în care sunt implicaţi actori străini cu scopul de a aduce atingere Franţei şi intereselor sale.

Conform documentului, în timp ce alegerile din Georgia şi Republica Moldova de la sfârşitul anului 2024 făcuseră deja obiectul unor acţiuni hibride, alegerile prezidenţiale din România par să fi fost ţinta unei campanii digitale mai sofisticate, axată pe manipularea algoritmului unei platforme deosebit de populare în România, TikTok, şi implicând ecosisteme prepoziţionate, precum şi recrutarea de influenceri.

Raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conţinuturi, precum şi manipularea unor influenceri, şi, totodată, evaluează riscul transpunerii acestor metode în Franţa.

Această manipulare evidenţiază, pe de o parte, uşurinţa cu care, în prezent, se poate impune utilizatorilor vizibilitatea unui subiect pe o reţea de socializare precum TikTok, fără ca platforma să modereze conţinutul prezentat sau să-l considere fals şi, pe de altă parte, rolul şi vulnerabilitatea influencerilor, expuşi unui risc tot mai mare de manipulare de către actori ostili.

Subminarea încrederii alegătorilor 

„De asemenea, se poate sublinia faptul că unul dintre principalele prejudicii cauzate de această campanie de manipulare a fost subminarea încrederii alegătorilor în fiabilitatea procesului electoral”, mai notează raportul.

Totodată, potrivit raportului, „în cele din urmă, această manipulare a algoritmului demonstrează că, deşi sunt supuşi unor numeroase obligaţii de reglementare în ceea ce priveşte moderarea şi etichetarea conţinutului, operatorii de platforme online nu îşi respectă responsabilităţile în acest domeniu”.

Descrierea manipulării observate pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părţi terţe şi accesibile din surse deschise. Este vorba de note declasificate comunicate de administraţia română, de rapoarte ale observatorilor şi ale structurilor specializate în lupta împotriva dezinformării, de rapoarte furnizate de TikTok, precum şi de anchete realizate de presa română şi franceză, a precizat VIGINUM.

„O campanie sofisticată de astroturfing”

Existența unei campanii de manipulare a algoritmului TikTok poate fi demonstrată de faptul că numărul de abonați și vizualizări de pe contul de TikTok al lui Călin Georgescu s-a triplat în intervalul 10-24 noiembrie 2024, iar hashtagul #calingeorgescu a înregistrat 73,2 milioane de vizualizări în doar șapte zile.

„Creșterea fulminantă a vizibilității candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing, constând în manipularea coordonată a algoritmului de recomandare prin publicarea masivă de videoclipuri și comentarii care conțin anumite hashtag-uri și cuvinte-cheie. De fapt, această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acțiunea coordonată a unor rețele de conturi și, pe de altă parte, pe exploatarea popularității unor influenceri care au fost plătiți în mod mascat. Utilizarea acestor moduri de operare arată că autorii campaniei cunoșteau bine dinamica specifică platformei și că stăpâneau perfect metodele de eludare a politicilor de moderare”, scriu experții VIGINUM.

Astroturfingul este „un mod de operare care constă în a da vizibilitate unui subiect, făcându-l să pară un fenomen de masă, chiar dacă el provine din coordonarea a doar câteva conturi care produc un volum mare de postări pe același subiect.”

Cum a fost păcălit TikTok-ul

Sunt menționate cele 25.000 de conturi TikTok pro-Georgescu, invocate de serviciile române de informații, precum și existența unor canale Discord și grupuri Telegram, unele fiind prepoziționate încă din septembrie 2022, care au coordonat strategia de amplificare artificială a conținutului pe TikTok.

„Canalele Discord și Telegram menționate mai sus aveau rolul de a distribui către publicul lor instrucțiuni precise cu privire la conținutul care trebuia partajat, precum și instrucțiuni cu privire la modul de manipulare a algoritmului platformei fără a fi detectat de instrumentele de moderare ale acesteia. Aceste canale partajau conținut gata de publicare și îi sfătuiau pe utilizatori să editeze aceste videoclipuri cu ajutorul instrumentelor de editare oferite de TikTok sau Instagram, astfel încât să fie percepute drept conținut original, neprelucrat, pentru a evita penalizarea de către platformă.

De asemenea, au fost date instrucțiuni cu privire la modul de publicare a comentariilor favorabile candidatului GEORGESCU la postări populare în România, în special la cele ale altor candidați, sugerând utilizarea unor hashtaguri sau emoji specifice”, relevă studiul.

Astfel, platforma nu a putut detecta modul în care au apărut și s-au difuzat postările și nu l-a putut eticheta ca neautentic.

„În concluzie, acest proces ajută la păcălirea algoritmului, generând în mod artificial o tendință emergentă în jurul unui subiect (în acest caz, candidatul GEORGESCU și programul său), inclusiv în cadrul comunităților care urmăresc videoclipuri pe alte teme. Algoritmul va oferi mult mai regulat utilizatorilor conținut video legat de aceste teme, care sunt astfel suprareprezentate”, menționează sursa citată.