Google RENUNȚĂ la interdicția privind utilizarea inteligenței artificiale pentru dezvoltarea de ARME și instrumente de SUPRAVEGHERE

0
5
google-renunta-la-interdictia-privind-utilizarea-inteligentei-artificiale-pentru-dezvoltarea-de-arme-si-instrumente-de-supraveghere
Google RENUNȚĂ la interdicția privind utilizarea inteligenței artificiale pentru dezvoltarea de ARME și instrumente de SUPRAVEGHERE

Alphabet, compania care deține Google, a renunțat la un principiu care data din 2018 și a ridicat interdicția de a utiliza inteligența artificială pentru dezvoltarea de arme și instrumente de supraveghere.

Alphabet și-a rescris regulile privind modul în care va utiliza inteligența artificială, renunțând la o secțiune care anterior excludea aplicațiile care erau „susceptibile de a provoca daune”, conform Washington Post.

Principiile companiei privind inteligența artificială includeau anterior o secțiune în care erau enumerate patru „aplicații pe care nu le vom urmări”.

Până acum, printre acestea se numărau armele, supravegherea, tehnologiile care „cauzează sau sunt susceptibile de a cauza daune generale” și cazurile de utilizare care contravin principiilor dreptului internațional și drepturilor omului.

Google: Tehnologia a evoluat, regulile trebuiau rescrise, companiile trebuie să ajute regimurile democratice

Într-o postare pe blogul companiei, Google a apărat schimbarea, susținând că întreprinderile și Guvernele democratice trebuie să colaboreze pentru o inteligență artificială care „sprijină securitatea națională”.

Google a declarat că democrațiile ar trebui să deschidă calea în dezvoltarea IA, ghidate de ceea ce compania a numit „valori fundamentale” precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului.

„Credem că companiile, Guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să lucreze împreună pentru a crea inteligență artificială care protejează oamenii, promovează creșterea globală și sprijină securitatea națională”, a adăugat Google.

Postarea de blog – scris de vicepreședintele senior James Manyika și Demis Hassabis, care conduce laboratorul de inteligență artificială Google DeepMind – susține că principiile inițiale ale companiei privind inteligența artificială publicate în 2018 trebuiau actualizate pe măsură ce tehnologia a evoluat.

Rezultatele Alphabet, mai slabe decât se așteptau analiștii

Postarea de blog a fost publicată chiar înainte de publicarea raportului financiar de sfârșit de an al Alphabet, care a indicat rezultate mai slabe decât așteptările pieței și a redus prețul acțiunilor.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unei creșteri cu 10% a veniturilor din publicitatea digitală, cea mai mare sursă de a Google, stimulat de cheltuielile electorale din SUA.

În raportul său privind rezultatele, compania a declarat că va cheltui 75 de miliarde de dolari pe proiecte de inteligență artificială în acest an, cu 29% mai mult decât se așteptau analiștii de pe Wall Street.

Compania investește în infrastructura de funcționare a AI, în cercetarea AI și în aplicații precum căutarea bazată pe AI.

Google, o excepție printre companiile Big Tech până acum

Restricțiile privind utilizarea inteligenței artificiale în scopuri de securitate națională transformaseră Google într-o excepție în rândul principalilor dezvoltatori de inteligență artificială.

Rivalii Google din domeniul tehnologiei, Microsoft și Amazon, aveau de mult timp parteneriate cu Pentagonul. La sfârșitul anului trecut, producătorul ChatGPT OpenAI a declarat că va colabora cu producătorul militar Anduril pentru a dezvolta tehnologie pentru Pentagon.

Anthropic, care oferă chatbotul Claude, a anunțat un parteneriat cu antreprenorul din domeniul apărării Palantir pentru a ajuta agențiile americane de informații și apărare să acceseze versiuni ale lui Claude prin intermediul Amazon Web Services.

De la „Nu face rău” la „Fă lucrul care trebuie”, la „Project Maven”

Inițial, cu mult înainte de creșterea actuală a interesului pentru etica IA, fondatorii Google, Sergei Brin și Larry Page, declaraseră că motto-ul lor pentru firmă era „Nu face rău”. În 2015, când compania a fost restructurată sub numele Alphabet, compania mamă a trecut la „Fă lucrul care trebuie”.

De atunci, au existat cazuri când angajații Google au ripostat la abordarea adoptată de directorii lor.

Google a publicat pentru prima dată principiile sale privind inteligența artificială în 2018, după ce angajații au protestat față de „Project Maven”, un contract cu Pentagonul. În urma demisiilor și a unei petiții semnate de mii de angajați, firma nu a reînnoit contractul cu Pentagonul din domeniul inteligenței artificiale.

Algoritmii de viziune artificială ai Google urmau să fie folosiți pentru a analiza imagini filmate de drone.

Mii de angajați au semnat o scrisoare deschisă adresată CEO-ului Google, în care se menționa: „Credem că Google nu ar trebui să se ocupe de război”.

Angajații se temeau că „Project Maven” era primul pas către utilizarea inteligenței artificiale în scopuri letale.

Unii angajați Google au protestat, de asemenea, împotriva unui contract de cloud computing pe care compania îl are în derulare cu Guvernul Israelului, susținând că tehnologia AI a Google ar putea contribui la politici care dăunează palestinienilor.

Documente interne arată că Google a oferit Ministerului Apărării al Israelului și Forțelor de Apărare ale Israelului un acces mai mare la instrumentele sale AI după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie 2023.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Raport NewsGuard: DeepSeek, “o mașinărie de DEZINFORMARE” care răspândește propaganda Chinei

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.