Liderii „puternici” din estul Europei nu mai par atât de impozanți. Viktor Orban riscă să piardă alegerile în 2026

0
3
liderii-„puternici”-din-estul-europei-nu-mai-par-atat-de-impozanti.-viktor-orban-risca-sa-piarda-alegerile-in-2026
Liderii „puternici” din estul Europei nu mai par atât de impozanți. Viktor Orban riscă să piardă alegerile în 2026

Liderii considerați „puternici” din estul Europei — aceștia fiind aliați ai președintelui rus Vladimir Putin și deseori reticenți față de directivele Uniunii Europene — își văd pozițiile tot mai fragilizate în ultimii ani, susțin analiștii. Alegerile care urmează ar putea reprezenta cea mai mare provocare pentru acești conducători populisti și anti-UE.

Premierii populiști Viktor Orban și Robert Fico/FOTO:EPA/EFE

Viktor Orban, premierul Ungariei, și Robert Fico, premierul Slovaciei, sunt deseori clasificați în aceeași categorie de lideri naționaliști și de dreapta, cu trăsături similare celor ale președintelui Putin. În ciuda legăturilor strânse cu Kremlinul și a pozițiilor critice față de Uniunea Europeană, aceștia se confruntă cu o popularitate în scădere pe plan intern și o nemulțumire crescândă în rândul populației și al parlamentarilor.

Orban riscă să piardă alegerile din 2026

În Ungaria, Orban, cu un discurs ferm împotriva UE și susținător al unor relații strânse cu Rusia, se află sub presiune din partea opoziției, care câștigă teren, iar liderul opoziției, Péter Magyar, devine tot mai popular. Diversificarea popularității a dus la o scădere semnificativă a sprijinului pentru Fidesz, partidul lui Orban. Dacă tendința se va menține, Orban riscă să piardă alegerile din 2026, au avertizat analiștii.

În Slovacia, Fico a reușit să evite o moțiune de cenzură în ianuarie, dar guvernul său se află într-o criză politică tot mai adâncă, iar sprijinul parlamentar a scăzut considerabil după retragerea a patru parlamentari din coaliția guvernamentală.

Fico contestat

În plus, Fico s-a confruntat cu unele dintre cele mai mari proteste publice de după 1989, în opoziție cu politica externă tot mai pro-rusă a guvernului său. Mai multe demonstrații sunt planificate în această săptămână. Între timp, cele mai recente sondaje de opinie arată că opoziția Slovacia Progresistă a depășit SMER-SSD [partidul populist de stânga al lui Fico] ca fiind cel mai popular partid din țară.

Reformele populiste și retorica anti-UE care au marcat ascensiunea acestora în ultimele decenii par acum să își piardă din eficiență. Chiar și în contextul creșterii influenței partidelor precum AfD în Germania sau al lui Marine Le Pen în Franța, liderii euro-sceptici și anti-imigrație au început să simtă presiunea internă, iar sprijinul public se dovedește mai fragil decât se așteptau.

În acest context, viitoarele alegeri din Germania, Austria și Cehia ar putea însemna un nou avans pentru partidele anti-UE, dar, potrivit consultanților politici, aceste guverne nu vor avea suficientă putere pentru a bloca în mod semnificativ procesul decizional al Uniunii Europene.

În ciuda răspunsurilor mai temperate ale țărilor europene față de criza migrației, unii lideri „puternici” din Est, cum ar fi Orban și Fico, riscă să își piardă dominanța, iar viitorul politic al acestora este mai incert ca niciodată.