Țara în care președintele a cerut legalizarea cocainei. „Ar fi vândută ca vinul”

0
3
tara-in-care-presedintele-a-cerut-legalizarea-cocainei.-„ar-fi-vanduta-ca-vinul”
Țara în care președintele a cerut legalizarea cocainei. „Ar fi vândută ca vinul”

„Cocaina nu este mai rea decât whisky-ul”, aceasta a fost declarația președintelui columbian Gustavo Petro, care a stârnit îngrijorări cu privire la viitorul parteneriatului antidrog dintre SUA și Columbia.

Gustavo Petro, președintele Columbiei Foto: Shutterstock

Afirmația a fost făcută de președinte în timpul unei reuniuni a cabinetului său, potrivit Turkiyet Today. Aceasta a venit într-un moment critic pentru cooperarea SUA-Columbia în domeniul drogurilor, țara sud-americană raportând recent succese majore în eforturile comune, inclusiv o captură de 8,2 tone de cocaină în portul Buenaventura.

Afacerea ar putea fi distrusă cu ușurință dacă cocaina ar fi legalizată la nivel mondial. Ar fi vândută ca vinul”, a mai spus Gustavo Petro în timpul sesiunii de cabinet din 4 februarie, care a avut loc la palatul prezidențial Casa de Nariño, fiind transmisă în direct.

Totodată, Gustavo Petro a contestat politica SUA în materie de droguri, criticând gestionarea crizei fentanilului. „Fentanilul a apărut ca un medicament farmaceutic de la multinaționalele americane, care au început să-l distribuie pentru profit. Acum ei dau vina pe mexicani. Da, sigur. Vina este în afacerile din propriile lor granițe”, a susținut acesta.

Declarațiile președintelui columbian reprezintă o schimbare semnificativă de la politica actuală a administrației sale care vizează operațiunile de trafic de droguri.

Comparând cocaina cu substanțele legale, Gustavo Petro a susținut că statutul ilegal al cocainei provine mai degrabă din producția sa în America Latină decât din riscurile pe care le are pentru sănătate.

Cocaina este ilegală pentru că se produce în America Latină. Nu pentru că ar fi mai rea decât whisky-ul”, a afirmat Gustavo Petro în timpul întâlnirii.

Aceste declarații vin în condițiile în care Columbia continuă să fie cel mai mare producător de cocaină din lume, agențiile de aplicare a legii din ambele națiuni lucrând pentru a combate organizațiile de trafic de droguri care amenință securitatea regională.