Schema prin care asociații Nordis mutau banii încasați de la clienți în alte conturi a fost una complexă, potrivit datelor din dosar. Chiar jurista firmei era la curent cu mișcările financiare, reiese din documentele consultate de Adevărul, aceasta fiind interceptatǎ în timp ce îi spunea unei prietene să nu își cumpere apartament în blocurile Nordis.
Numeroși clienți Nordis ar fi fost păcăliți FOTO Arhiva
Conform documentelor, membrii grupării Nordis au înființat și/sau preluat peste 40 de societăți cu diferite profile (intermediere imobiliară, activităţi de arhitectură, publicitate, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei, lucrări de construcții a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea, administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, restaurante, agenții imobiliare e.t.c.). Potrivit procurorilor, în cadrul acestor noi entități economice, al căror rol și scop reale, au fost devoalate pe măsura efectuării actelor de cercetare penală și administrării probelor, calitatea de asociat și/sau administrator au deținut-o aceiași membri ai grupării, direct sau prin intermediul societăților pe care le controlau (în unele societăți calitatea de asociat o deține o altă societate deținută de grupare), ajungându-se în situația în care anumite persoane, membri ai grupării, să dețină simultan calitatea de asociat și administrator în cadrul mai multor societăți. De asemenea, se remarcă schimbări periodice în structura acționariatului acestor societăți prin permutarea persoanelor care dețin calități oficiale (asociat și/sau administrator), precum și cesionarea unora din aceste entități către persoane greu identificabile (cetățeni din Bulgaria sau din Republica Moldova) și odată cu părțile sociale și arhiva contabilă, mai relateazǎ DIICOT.
La scurt timp după ce erau încasați de la clienți, banii ar fi fost scoși ilegal din patrimoniul societăților. Deși majoritatea antecontractelor au fost încheiate cu Nordis Management, din documentele procurorilor reiese cǎ alte patru societăți figurează cu sume de bani încasate de la clienți în baza promisiunilor de vânzare respectiv: Lampp Building Project, Nordis Mamaia, Nordis Herăstrău și Nordis View.
Iar tiparul mutărilor ilegale ale sumelor primite de la clienți era același. Imediat după încasarea fondurilor, în aceeași zi sau într-un termen foarte scurt, sumele de bani erau transferate către membrii grupării sau familiile lor, direct (către persoanele fizice membri ai grupării) sau indirect (transferate mai întâi către societăți din cadrul grupului pentru ca ulterior să primească aceeași destinație – persoanele fizice membri ai grupării), acuzǎ DIICOT.
Ca exemplu, procurorii relatează cǎ pe 27 ianuarie 2020, o clientă ar fi achitat către Nordis Management suma de 88.003,08 lei în baza contractului de vânzare-cumpărare. La aceeași dată suma a fost transferată prin 2 operațiuni a câte 45.000 lei către o anume Ivan Maria care în aceeași zi a redirecționat suma tot în 2 tranșe a câte 45.000 lei către Laura Vicol, soția liderului grupării, Vladimir Răzvan Ciorbă. Practic, în mai puțin de 24 de ore, sumele achitate de clientă au intrat în contul bancar al fostei deputate Laurei Vicol.
În fiecare caz, în final, sumele de bani erau retrase numerar, în majoritatea cazurilor de la A.T.M. prin intermediul cardurilor bancare (fiind identificate zeci de mii de operațiuni) sau prin operațiuni la ghișeul unității bancare, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivǎ.
Cercetările efectuate și probele administrate, spun procurorii, au scos la iveală că toate acțiuni titluri erau aparent legale, ele fiind întocmite, de foarte multe ori postfactum, pentru a justifica externalizarea sumelor de bani (contracte de împrumut falsificate prin imitarea semnăturii sau care nu exprimă o voință reală și operațiuni de împrumut, încasarea ilegală de dividende în condițiile în care societățile nu au înregistrat profit sau profitul a fost creat artificial în baza unor operațiuni simulate, salarii pentru persoane care nu prestau efectiv servicii sau pentru persoane angajate part-time la mai multe societăți, orele totale de lucru (12-16 ore) însumate depășind fizic posibilitățile unei persoane de a munci sau cesionarea unor părți sociale la valori supraevaluate grosolan (părți sociale cu valori nominale de 10 lei care au fost vândute succesiv cu prețul de 1,9 milioane de lei.
„Fondurile erau suficiente pentru a finaliza toate proiectele”
Conform anchetatorilor, imobilele Nordis nu au fost finalizate și predate cumpărătorilor la termen „tocmai din cauza delapidării fondurilor companiei, fonduri care reprezentau avansurile plătite de către clienți tocmai în acest scop – realizarea lucrărilor”.
„În condițiile în care aceste fonduri au fost externalizate ilegal, cauza principală a needificării construcțiilor este reprezentată de epuizarea resurselor financiare. Problemele financiare, respectiv lipsa resurselor de finanțare nu poate fi, în mod rațional, invocată câtă vreme gruparea ”Nordis” a încasat de la clienți peste 195 de milioane de euro, sumă ce depășește atât valorile declarate prin autorizațiile de construcție cât și costul estimat pentru toate proiectele având în vedere prețul mediu de edificare pentru ansambluri rezidențiale similare. Cu alte cuvinte, fondurile erau suficiente pentru a finaliza toate proiectele”, se menționează în documente.
În ceea ce privește unitățile locative edificate parțial și recepționate, gruparea ar fi acceptat să încheie contracte de vânzare-cumpărare numai cu acei clienți care au fost de acord, inițial sau pe parcursul executării contractelor prin acte adiționale, să cesioneze dreptul de folosință a apartamentului pe o perioadă de timp (de până la 30 de ani) urmând ca proprietarul să primească o chirie, lunar în condițiile agreate. Care a fost rațiunea acestui mod de acțiune? Gruparea a forțat și grăbit așa-zisa deschidere a Hotelului „Nordis” (corpurile 1 și 2) tocmai pentru a putea utiliza în beneficiu propriu apartamentele finalizate, deși acestea erau plătite de viitori proprietari, spun anchetatorii.
„Nu o să îți vezi vreodată apartamentul”
Interesant e faptul că inclusiv Camelia Bîndiu, jurista Nordis, i-a spus unei prietene, într-o discuție telefonică din 2023, să nu cumpere apartamente de la Nordis.
Camelia Bîndiu : Așa e, dar gândește-te că vei fi proprietar încă un an de zile pe ce este și acum, că nu cred că ăștia o să termine! Înțelegi? Ăștia o să scape acum de astea, iau banii pe ele, după care se vor reorienta și vor face, ai văzut cum fac de unde e de scos bani! Nu știu ce să zic, nu vreau să te influențez negativ, faci cum crezi, dar eu nu…pfff…Aoleu, mie mi-e groază cu vară-mea aia care a luat la hotel și n-o să îi dea banii pe chirie Ana! Înțelegi, ANA? Deci, nu! ia-ți gândul că o să se ocupe ei de administrare și așa! Și ai văzut ce sume îți cer pentru administrare!
Ana: 34%.
Camelia Bîndiu: Cât?
Ana: 34% comisionul lor de administrare!
Camelia: da și o să vină cu tot felul de chestii! Iară schimbă firma, mai bagă costuri că nu știu ce. Și așa mai departe, na nu știu ce să zic. Mie nu îmi place nimic din ce văd acolo! Deci eu n-aș lua la ei nici să mă împuști!
……………………………………………………………………………………………………………….
Ana: Păi dacă a făcut promisiune ce să mai
Camelia: Păi a făcut promisiune dar n-am făcut promisiune cu o grămadă și le-am vândut altora ANA? Ce naiba, pe ce lume trăiești?
Camelia: Stai în banca ta mai bine! Stai cu banii tăi în bancă, că și eu am, și la fel nu fac nu știu ce pui, da mai bine îi știi la tine decât la alții și când vezi ce se întâmplă să îți faci zile negre, să trăiești cu groază, îți dai seama în ce stres să trăiești, că nu o să îți vezi vreodată apartamentul? Că ți-l vinde altcuiva, că ți-l execută altul! Sau mai știu eu ce! Eu cred că or să mai fie ocazii, hai să vedem să trecem de hopul asta! Se face la DUNE, sau mai știu…
Ana: eee la Dune în 2030! (n.n. râde)
Camelia: Păi na, stai că nici aicia, nici la blocul 3 nu mai e mult până în 2030! Deci mai gândește-te Ana, nu le lua chiar așa că îți scot ei ochii cu….prețuri bune, cu nu știu ce, dar dracu să îi ia cu prostiile lor! Rămâi după aia cu niște ziduri în MAMAIA NORD!
Din analiza documentației de autorizare pusă la dispoziție de către primării, a rezultat faptul că ulterior emiterii autorizațiilor de construcție, edificarea imobilelor la diferite stadii (corpurile 1-4 din proiectul Mamaia) prin cererile de intrare în legalitate (etajele 9-12) s-a solicitat și o recompartimentare, menționează DIICOT. Astfel, în 2023, se regăsesc mai multe autorizații care vizează și recompartimentarea. În ceea ce privește corpurile 1-3 din proiectul Mamaia, unde foarte multe imobile au fost vândute deja proprietarilor, nu este clar cum s-a putut proceda la autorizarea recompartimentării și la punerea în practică a acesteia fără acordul proprietarilor. Probele administrate, spune procurorii, relevă faptul că scopul real al acestor așa-zise operațiuni de recompartimentare a fost reprezentat de schimbarea numerotării și denumirii apartamentelor astfel încât acestea să fie înstrăinate după bunul plac altor persoane fizice sau juridice, chiar dacă ele constituiau obiectul unor promisiuni de vânzare-cumpărare.
Zboruri de un milion de euro în destinații de lux plătite din banii clienților Nordis
Conform procurorilor, Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au zburat în destinații scumpe, plătite din banii clienților, achitând aproape un milion de euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre diverse destinaţii de lux de vacanţă, din ţară şi de peste hotare. Printre aceste zboruri sunt și călătoriile spre Nisa și Madrid, când la bordul avioanelor private închiriate s-au aflat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu.
Plățile au fost făcute de Nordis Travel, cu bani primiți de la Nordis Management, iar zborurile private au fost achiziționate de la Ion Țiriac Air, Toyo Aviation și Dasson Helicopters. Cele mai mari sume, peste 750.000 euro, au fost plătite către Ion Țiriac Air.
După efectuarea mai multor percheziții, DIICOT a dispus reținerea a 11 persoane, printre care Laura Vicol și Vladimir Ciorbǎ, soțul fostei deputate și asociat Nordis. Judecătorii vor anunță miercuri, la ora 15.00, dacǎ admit cererea DIICOT de arestare preventivǎ a celor implicați.