Propunerea președintelui american Donald Trump ca SUA să preia controlul asupra Fâșia Gaza vine după mai multe luni de discuții cu consilierii săi, relatează Politico. Miercuri, într-o conferință de presă, Casa Albă a nuanțat declarațiile lui Trump, explicând că ar fi vorba doar de o strămutare temporară a palestinienilor din enclava condusă de Hamas și că nu vor fi implicate trupe americane.
Donald Trump a prezentat planul său pentru Fâșia Gaza în prezența lui Netanyahu FOTO EPA-EFE
„Dacă putem obține o zonă frumoasă pentru a reloca oamenii, permanent, în case frumoase unde pot fi fericiți și nu împușcați și fi uciși sau nu înjunghiați până la moarte, așa cum se întâmplă în Gaza”, a spus Trump.
Este un mesaj menit să impulsioneze gruparea islamistă palestiniană să vină la masa negocierilor cu Israelul pentru o pace durabilă, a apreciat sub rezerva anonimatului pentru Politico o persoană familiarizată cu gândirea președintelui american.
Propunerea lui Trump de a-i reloca pe palestinieni permanent și a transforma enclava în „Riviera Orientului Mijlociu” a șocat lumea, însă în realitate președintele american nu are un plan.
Nu a existat un plan scris, a recunoscut miercuri secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt, care a precizat că o eventuală relocare a palestinienilor în alte țări va fi doar temporară.
Reporterilor care au fost informați înaintea anunțului li s-a spus doar că reconstrucția enclavei va dura mulți ani, fără alte explicații cu privire la planul lui Trump.
Pe fondul respingerii puternice venite din partea aliaților arabi din Orientul Mijlociu și al scepticismului republicanilor din Congres privind fezabilitatea planului, Casa Albă a reformulat miercuri propunerea lui Trump drept o încercare serioasă de a stimula o diplomație reală și de durată. În același timp, au eliminat o mare parte dintre detaliile prezentate de Trump, prezentând „preluarea” sa drept o salvă în ceea ce ei consideră o negociere în curs privind soarta Fâșiei Gazei și a rezidenților săi.
În acest sens, Leavitt a spus că nu există actualmente planuri de implicare a trupelor americane și că nu vor fi cheltuiți banii contribuabililor americani, o abatere semnificativă de la planul amplu de reconstrucție descris marți seara de Trump care s-a referit la „proprietatea pe termen lung” asupra enclavei.
Un alt oficial înalt al administrației care a solicitat anonimatul, a spus că declarația directă a lui Trump că SUA va „deține și va fi responsabilă” pentru enclava redusă la ruine de 15 luni de bombardamente israeliene ar trebui interpretată ca o expresie a hotărârii sale de a conduce un proces de reconstrucție care să aducă o pace durabilă.
Ce va însemna „proprietatea” SUA va fi stabilit pe măsură ce trecem printr-un proces”, a spus persoana. „Dar ceea ce este cel mai important este că el va deține conducerea.”
Secretara de presă a Casei Albe a prezentat planul ca un exemplu al gândirii „în afara tiparelor” și un semnal că va reuși să încheie un acord de pace regional.
În mod similar, Mike Waltz, consilierul președintelui pentru securitate națională, a subliniat că propunerea lui Trump face parte dintr-un proces diplomatic care abia acum începe și a adus la cunoștință că intenționează să joace un rol principal în Orientul Mijlociu. Într-un interviu acordat CBS, Waltz a spus că argumentul lui Trump ar putea chiar să stimuleze alte țări din regiune să își prezinte propriile planuri pentru reconstrucția Gazei.
„Faptul că nimeni nu are o soluție realistă și că pune pe masă idei foarte îndrăznețe, proaspete și noi, nu cred că ar trebui criticat în vreun fel”, a spus Waltz. „Cred că va stimula întreaga regiune să vină cu propriile soluții.”
În cadrul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a avut loc miercuri la Pentagon, secretarul Apărării, Pete Hegseth, a declarat că armata este „pregătită să analizeze toate opțiunile” pentru reconstrucția Gaza.
„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu aliații noștri, cu omologii noștri, atât din punct de vedere diplomatic, cât și militar, pentru a analiza toate opțiunile”, a declarat el, potrivit AP.
Într-un interviu acordat miercuri la Fox News, Netanyahu și-a reiterat laudele la adresa lui Trump: „Este o idee remarcabilă și cred că ar trebui să fie urmată. Examinată, urmată și realizată, pentru că am convingerea că va crea un viitor diferit pentru toată lumea”.
Reacția țărilor arabe aliate
Momentan, aliații arabi nu percep propunerea lui Trump ca fiind constructivă.
Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a emis o declarație la miezul nopții în care își reafirmă „respingerea completă a oricărei încălcări a drepturilor legitime ale poporului palestinian, fie prin politicile de colonizare israeliene, anexarea pământurilor palestiniene sau încercările de a îndepărta poporul palestinian de pe pământul său”.
Potrivit unui raport al agenției de presă iordaniene, regele iordanian Abdullah i-a spus lui Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, că respinge „orice încercare de a anexa terenuri și de a strămuta palestinienii din Gaza și Cisiordania” și a subliniat „necesitatea de a stabili palestinienii pe pământul lor”.
Trump urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Abdullah. De asemenea, a vorbit la telefon cu prințul moștenitor saudit, dar nu este clar dacă a discutat cu el propunerea referitoare la Gaza.
Cum a prins contur ideea lui Donald Trump de a prelua Fâșia Gaza
Propunerea președintelui Donald Trump privind Fâșia Gaza, anunțată marți seara la o conferință de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a prins contur în timp, spun persoane familiarizate cu chestiunea.
La bază, au spus oficialii, această sugestie a fost menită parțial să stimuleze trecerea la acțiune într-o problemă pe care Trump o percepe ca stagnantă.
Înaintea întrevederii cu premierul Benjamin Netanyahu, Trump a discutat cu reprezentantul său pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care a vizitat Gaza săptămâna trecută și s-a întors la Washington cu o impresie deprimantă cu privire la devastarea amplă pe care a văzut-o acolo, transmițând lui Trump și mai târziu reporterilor opinia că nu mai era locuibilă.
„Clădirile s-ar putea răsturna în orice moment. Nu există utilități acolo, nici apă, electricitate, gaz, nimic. Dumnezeu știe ce fel de boali s-ar putea declanșa acolo”, a declarat Witkoff reporterilor marți. „Așa că, atunci când președintele vorbește despre curățarea lui, vorbește despre refacerea locuințelor. Și acesta este un plan pe termen lung.”
Descrierile lui Witkoff au lăsat o impresie asupra președintelui, care a devenit preocupat de această problemă. În conversațiile cu consilierii, el a deplâns ceea ce a spus că este lipsa planurilor alternative oferite de alți actori din regiune.
„Președintele a spus că discută această idee de ceva timp. S-a gândit la asta”, a declarat miercuri, secretarul său de presă, Karoline Leavitt.
„Planul a fost scris în remarcile președintelui aseară, când el l-a dezvăluit lumii”, a admis ea.
Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN că descrierile lui Witkoff despre călătoria sa au fost un „punct de inflexiune” pentru președinte.
Consilierii apropiați ai lui Trump în Orientul Mijlociu, precum consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și Witkoff, știau că Trump plănuia să prezinte propunerea marți, a spus oficialul. Waltz și Witkoff au discutat despre ideea cu Netanyahu luni seară, în timp ce s-au întâlnit cu liderul israelian la Blair House, a spus oficialul.
„Suntem în această buclă, acest ciclu… de prea mult timp și nu funcționează”, a spus oficialul Casei Albe despre modul în care Trump și echipa sa au ajuns în această poziție.
Acum, brokerii lui Trump din Orientul Mijlociu acordă prioritate „pașilor continui”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu strategia, asigurându-se în primul rând că actualul acord de încetare a focului și acordul de ostatici este menținut și că toate părțile „își face partea din acord”.