Din 10 februarie 2025, un nou aliment a fost autorizat pentru a fi vândut și consumat pe piața alimentară europeană. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a semnat regulamentul emis la 20 ianuarie.
Noul aliment aprobat de Comisia Europeană este pudra tratată cu UV din larve întregi de „Tenebrio molitor”. Este al patrulea aliment derivat din insecte ca „Novel Food” („Aliment Nou”) folosit ca ingrediente pentru mai multe produse alimentare destinat populației europene. Anterior, au fost aprobate pentru consum lăcusta migratoare și greierele de casă. Alimentele noi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană.
Consumul pudrei de viermi nu este obligatoriu
Cu toate că niciun stat membru UE nu are un nivel semnificativ de consum uman de insecte, acestea au dat permisiunea Comisiei Europene pentru a-i permite unui operator din sectorul alimentar să introducă produsul pe piața europeană. Este vorba de compania franceză Nutri’ Earth.
Comisia Europeană lasă la latitudinea cetățenilor europeni să consume sau nu insecte, dar precizează că acestea sunt o sursă alternativă de proteine și contribuie pozitiv la protejarea mediului și la sănătate. Insectele sunt consumate regulat în multe țări ale lumii: Mexic, Thailanda, India, China, Brazilia, Japonia și Cameroon.
Forumul Economic Mondial susţine că alimentele pe bază de insecte pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Pudra din viermi galbeni de făină va fi folosită pentru prepararea de brânză, gemuri, paste şi pâine. În Polonia, producătorii alimentari ca HiProMine produc batoanele cu proteine din greieri şi snacks-uri cu viermi de făină.
Făina de greieri și lăcuste
În 2021, Comisia Europeană a autorizat comercializarea a două insecte ca alimente pentru populație, o decizie care a stârnit dezbateri aprinse în mai multe țări europene. Statele membre au aprobat propunerea Comisiei care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.
Lăcusta călătoare este disponibilă în UE congelată, uscată și sub formă de pudră, iar intenția este de a fi comercializată ca snack sau ca ingredient alimentar în produse alimentare. În 2022, Comisia Europeană a autorizat includerea greierului de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană. Acesta poate fi consumat în formă congelată, uscată sau pudră. Insecta poate fi folosită pentru a prepara burgeri, shake-uri proteice, grisine, batoane de cereale, paste, sosuri de pizza și biscuiți.
Larvele „Alphitobius diaperinus”, o specie de gândaci de bălegar din familia Tenebrionidae, sunt folosite pentru prepararea făinii și este folosită ca hrană pentru animale. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină pentru batoane de cereale, paste și alte produse de panificație.
Sursa Foto: Shutterstock
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …