Depozitele de gaze naturale sunt la 42% după trei luni de extracție, exporturile către Rep. Moldova, de 8 mil mc/zi. PROGNOZA șefului Transgaz

0
3
depozitele-de-gaze-naturale-sunt-la-42%-dupa-trei-luni-de-extractie,-exporturile-catre-rep-moldova,-de-8-mil-mc/zi.-prognoza-sefului-transgaz
Depozitele de gaze naturale sunt la 42% după trei luni de extracție, exporturile către Rep. Moldova, de 8 mil mc/zi. PROGNOZA șefului Transgaz

Consumul mai ridicat din aceste zile, cu temperaturi mai scăzute față de media de la startul sezonului rece, dar și volumele de gaze naturale exportate în Republica Moldova au dus la o scădere a stocurilor din depozitele din țară, create tocmai pentru a avea o rezervă în caz de nevoie, pe lângă producția clasică, dar prognozele oficiale actuale arată că acestea vor fi suficiente până la finalul lunii martie, după cum a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, pentru Gândul.

Prognozele privind sursele și consumul de gaze naturale, precum și capacitățile zilnice de extracție, publicate, vineri, de operatorul național de transport al gazelor naturale arată că la jumătatea lunii martie vor mai fi în stocuri aproape 720 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă trecem prin câteva zile mai friguroase cu un consum mai ridicat, la care se adaugă exporturile peste Prut.

„Avem resurse și capacități de import suficiente pentru a acoperi necesarul de consum din țară și pentru exporturile spre Republica Moldova”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Șeful Transgaz dă asigurări că actualul nivel de înmagazinare a gazelor în depozite, de 42%, este normal pentru acest moment, la trei luni de la startul sezonului de extracție.

„Gazele înmagazinate în depozite ne ajung până la sfârșitul lui martie, când se încheie sezonul de extracție, conform prognozelor pe care le avem acum la Transgaz. Consumul va fi mai ridicat pentru câteva zile, 8 – 10 zile, când avem temperaturi de -1 grad, dar apoi începe să se încălzească și consumul va scădea la circa 30 milioane de metri cubi de gaz. La acest consum, vom face față cu producția internă de 23-24 milioane de metri cubi și 5 milioane extrasul din înmagazinare”, spune Ion Sterian, director Transgaz, pentru pentru Gândul.

Conform celor mai recente date agregate la nivel european de Gas Insfrastructure Europe (GIE), din 5 februarie, România este dub media Uniunii Europene, cu un stoc de 50,63%, și, evident, sub Portugalia, care are depozitele 100% pline, dar peste Franța (32,3%), Olanda (34,83%) și Belgia (37,4%).

Cifrele oficiale ale Transgaz

Documentele publicate de Transgaz arată exact prognoza de consum, nivelul producției, al stocurilor și necesarului de import în perioada următoare, până pe 15 martie 2025:

  • Consumul total estimat este consumul prin SNT
  • Producția internă estimată este prin SNT = 24,2 mil mc
  • Exportul considerat la nivel de 8 mil mc/zi, reprezentând exportul pt Rep. Moldova prin PI Ungheni și PI Isaccea 1 Orlovka
  • Nivelul extracției zilnice este cel comunicat de DEPOGAZ Ploiești la care s-a adăugat o medie de 1,5 mil/zi de la Depomures

„În aceste condiții importul necesar pt consum se situează în perioada 07 -16 februarie 2025 la un nivel de 4,5-5,5 mil mc/zi suplimentar importului necesar pentru acoperirea exportului. În perioada 17-28 februarie acest necasar scade la un nivel de 1,5 – 2,5 mil mc/zi. Începând cu 3 martie nu va mai fi nevoie de acest import suplimentar. Stocul estimat la 15 martie este de cca 718 mil mc”, arată documentul Transgaz.

Evoluția înmagazinării în România

Sezonul rece a debutat oficial pe 1 noiembrie, în România, iar tot din această zi se pot extrage gazele naturale din depozitele care au început să fie umplute din 1 aprilie.

România și-a atins obiectivul obligatoriu de stocare a gazelor – crescut la nivel european după criza postpandemică –  cu două luni înainte de termen, 1 noiembrie, și a ajuns la 102,97%, peste media de 95,22% la nivelul UE, conform celor mai recente date agregate de platforma Gas Infrastructure Europe (GIE), valabile la 29 octombrie.

Grație temperaturilor moderate din iarna trecută, România a ieșit din sezonul rece anterior cu volume consistente de gaze în depozite. Mai mult, au fost cazuri și momente în care furnizorii au apelat la importuri, în loc să scoată gaze din depozite, pentru că prețul de pe piață era mai mic.

Potrivit șefului Transgaz, în sezonul rece de anul trecut (noiembrie 2023 – martie 2024), importul pentru consumul României a fost de 0,6 mld. mc, reprezentând circa 76,6% din intrările în SNT prin punctele de interconectare transfrontalieră.

„Trebuie menționat că «valul» de import (de iarna trecută -n.r.) se datorează în principal opțiunii unor furnizori care au achiziționat gaze din import, nu din lipsa gazelor din producția curentă – producție internă și din depozite, ci din rațiuni comerciale. Un argument în acest sens este nivelul ridicat al stocului de gaze naturale înregistrat în depozitele de înmagazinare la sfârșitul ciclului de extracție (31 martie – n.r.) de 1,6 mld. mc, reprezentând circa 50% din capacitatea de stocare în depozite”, explica Ion Sterian în interviul pentru Gândul publicat pe 1 noiembrie.

Citiți și:

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

România, în premieră cel mai mare PRODUCĂTOR de gaze din UE. Sebastian Burduja: „Datele confirmă statutul de lider asumat la nivel european”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.