Deși armata rusă a suferit pierderi semnificative în Ucraina, iar războiul se află la aproape trei ani de la invazia de amploare, Moscova rămâne o amenințare constantă pentru Occident. Potrivit oficialilor NATO, mașina de război rusă este încă activă și la fel de periculoasă, iar riscul unui atac nu poate fi exclus.
Blindate rusești/FOTO:EPA/EFE
Gabrielius Landsbergis, fostul ministru de Externe al Lituaniei, a avertizat că Rusia investește masiv în refacerea și rearmarea armatei sale. „Nu doar că repară tancurile de pe câmpul de luptă, dar și construiesc altele, și fabrică drone. Rusia a avut ani la rând pentru a testa și perfecționa aceste echipamente”, a declarat acesta pentru Business Insider.
Landsbergis subliniază că, deși Rusia a suferit pierderi uriașe în Ucraina, liderii ruși nu au fost descurajați să își continue atacul. În opinia sa, armata rusă este acum chiar mai periculoasă decât în trecut, iar economiile și industriile ruse sunt puse pe picioare pentru a sprijini războiul. De asemenea, generalul Christopher Cavoli, șeful forțelor americane din Europa, a menționat că forțele strategice ale Rusiei, inclusiv aviația și submarinele, au fost „foarte puțin afectate de război”.
Rusia este acum mai pregătită și mai motivată
Rusia este acum mai pregătită și mai motivată ca oricând să lanseze atacuri, iar recenta perioadă de teste și experimente militare ar putea transforma conflictul într-un pericol global. Deși mulți soldați profesioniști au căzut în lupta din Ucraina, Rusia are în continuare o armată numeroasă și o capacitate de producție impresionantă.
Așa cum a subliniat Keir Giles, expert în cadrul Chatham House, riscul ca Rusia să lanseze un atac în alte părți ale Europei nu trebuie subestimat. „Rusia are obiceiul să își subestimeze propriile capacități și să lanseze atacuri chiar și atunci când nu este pregătită complet. Aceasta este o practică periculoasă, iar consecințele sunt devastatoare”, a explicat Giles.
Deși atacurile convenționale rusești sunt în prezent puțin probabile, unii experți consideră că Rusia va reprezenta o amenințare semnificativă în următorii 5-10 ani. „Mașina de război rusă este activă acum și ar putea reprezenta o amenințare mai mare în viitor”, a precizat Hamish de Bretton-Gordon, expert în apărare.
Atacurile hibride au devenit deja o realitate
Rusia continuă să pună presiune pe Europa prin atacuri cibernetice, incendii, asasinări și atacuri asupra infrastructurii. Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat pentru Business Insider că „Putin deja duce atacuri în Europa și ne testează continuu”, iar dacă Occidentul nu va reacționa rapid, Rusia va escalada conflictul.
În fața acestor provocări, statele baltice și altele din Europa de Est sunt deja pregătite pentru posibile atacuri. Lituania, Letonia și Estonia alocă o proporție semnificativă din PIB-ul lor pentru apărare, iar oficialii din aceste țări sunt pregătiți să răspundă oricărei provocări. De asemenea, se pune accent pe creșterea producției de armament și pe consolidarea industriei de apărare.
„Trebuie să investim în capacitățile noastre de apărare și să susținem Ucraina în lupta sa, pentru că lupta lor este și lupta noastră”, a subliniat Andris Sprūds, ministrul apărării din Letonia.
Astfel, în ciuda războiului intens din Ucraina, Rusia rămâne o amenințare serioasă pentru întreaga Europă, iar viitorul apropiat nu va fi lipsit de provocări majore.
Cheltuielile pentru apărare ale membrilor NATO au crescut cu 20% în 2024
Cheltuielile pentru apărare ale membrilor europeni ai NATO și ale Canadei au crescut cu 20% în 2024, comparativ cu anul precedent, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte, citat de Reuters.
Țările membre ale NATO se confruntă cu presiuni reînnoite din partea președintelui american Donald Trump pentru a-și intensifica cheltuielile destinate apărării, o cerere pe care acesta a făcut-o frecvent și în timpul primului său mandat prezidențial.
Unele state membre din Europa și-au majorat deja cheltuielile militare în ultimii ani, mai ales după ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat cel mai mare conflict militar pe care l-a văzut continentul de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial încoace.
NATO a anunțat că această creștere de 20% din partea membrilor alianței a dus cheltuielile totale pentru apărare ale NATO la peste 485 de miliarde de dolari.
„Aștept cu entuziasm să găzduiesc săptămâna viitoare reuniunea miniștrilor apărării ai NATO, unde vom discuta despre investiții mai mari și mai eficiente în apărare”, a declarat Rutte, răspunzând unei solicitări de comentarii din partea Reuters.
„Am analizat cifrele. Sunt în creștere. De fapt, cheltuielile Europei și ale Canadei au crescut cu 20% în 2024, ceea ce duce investiția suplimentară totală din ultimii ani de la 640 la 700 de miliarde de dolari”, a subliniat el.
NATO a precizat că nu poate furniza momentan cifre suplimentare. Cu toate acestea, este de așteptat ca mai multe date să fie publicate la reuniunea miniștrilor apărării ai alianței de miercurea viitoare, prima la care va participa și Pete Hegseth, noul șef al Pentagonului.