Ucraina speră că sancțiunile lui Trump împotriva Curții Penale Internaționale nu vor afecta procesul urmăririi rușilor suspectaţi de crime de război

0
3
ucraina-spera-ca-sanctiunile-lui-trump-impotriva-curtii-penale-internationale-nu-vor-afecta-procesul-urmaririi-rusilor-suspectati-de-crime-de-razboi
Ucraina speră că sancțiunile lui Trump împotriva Curții Penale Internaționale nu vor afecta procesul urmăririi rușilor suspectaţi de crime de război

Kievul speră ca sancțiunile impuse de Trump împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI) să nu afecteze procesul urmăririi rușilor suspectaţi de crime de război în Ucraina.

Curtea Penală Internațională/FOTO: Shutterstock

„Sperăm că (aceste sancţiuni americane) nu vor afecta capacitatea Curţii de a face dreptate victimelor agresiunii ruse”, a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Gheorghi Tihii, scrie Agerpres. Acesta spune despre CPI că este „un instrument important pentru atingerea acestor obiective”.

Tihii consideră că sunt necesare mai multe mandate de arestare împotriva criminalilor ruși „execuţia de prizonieri de război ucraineni, deportarea de copii, crime de război şi bombardarea civililor” în Ucraina.

În 2023,  CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru presupuse crime de război. Kremlinul, care nu recunoaşte CPI, a respins mereu cu fermitate acuzaţiile aduse de această instanţă împotriva liderului rus.

Cu toate acestea, Putin s-a dus în septembrie în Mongolia,  care recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale. Președintele rus nu a fost însă arestat la momentul vizitei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat după anunțul lui Trump că Rusia nu recuoaște CPI.

Noi nu recunoaştem CPI. Americanii au propriile relaţii cu CPI”, a spus Peskov.

Trump a semnat un ordin executiv prin care sancționează CPI, acuzând-o de „acțiuni nelegitime și lipsite de fundament care vizează America și aliatul nostru apropiat, Israelul”.

Așadar, sunt restricționate financiar și de viză persoanele și familiile acestora care ajută la anchetarea de către CPI a cetățenilor americani sau a aliaților lor.

La 21 noiembrie 2024, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării, Yoav Gallant, pentru cimele de război comise în Gaza.

„Camera preliminară I a CPI respinge contestațiile statului Israel privind competența și emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant”, se arată în mesaj, scrie jpost.com.

Viktor Orban, premierul Ungariei, în încercarea de a sfida Curtea, l-a invitat pe Benjamin Netanyahu să-i viziteze țara, deși mai multe țări europene au spus că premierul israelian ar fi reținut dacă ar păși pe teritoriul lor.

„Astăzi îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul Netanyahu, într-o vizită în Ungaria și în invitația mea îi voi garanta că, dacă va veni, decizia CPI nu va avea niciun efect în Ungaria și nu vom urma conținutul acesteia”, a spus Orban.