
Bruxelles-ul pregătește o revizuire radicală a viitorului buget comun al UE, înlocuind zeci de programe cu trei mari fonduri, ceea ce ar spori puterea financiară a statelor membre.
Planul, prezentat într-un document consultat de Financial Times, prevede un buget mai „ambițios” în ceea ce privește „dimensiunea și concepția”, pentru a răspunde cerințelor sporite de cheltuieli pentru apărare și rambursarea unor datorii mari.
Siegfried Mureșan, un membru al Parlamentului European responsabil cu negocierile bugetare, a declarat:
“Vrem un buget care să fie mai bine aliniat cu noile priorități ale Uniunii, care sunt competitivitatea și apărarea”.
Propunerile ar urma să fie prezentate miercuri.
Comisia Europeană: „Status quo-ul nu este o opțiune”
Documentul nu propune un total pentru bugetul multianual, care începe în 2028, dar Comisia Europeană pledează pentru o revizuire majoră a modului în care sunt distribuite fondurile, afirmând că „status quo-ul nu este o opțiune”.
Documentul menționează că rambursarea costurile pentru obligațiunile din era Covid s-ar ridica la 30 de miliarde de euro pe an, sau 20% din cheltuielile anuale ale blocului comunitar – o povară financiară fără precedent care va forța UE să regândească contribuțiile globale.
50 de programe de cheltuieli, fuzionate în trei fonduri principale
Comisia a indicat că dorește să revoluționeze structura bugetului, fuzionând peste 50 de programe de cheltuieli „rigide” în trei fonduri principale care oferă mai multă „flexibilitate” pentru a face față provocărilor neprevăzute.
Bugetul UE este finanțat în mod tradițional prin contribuții naționale care se ridică la aproximativ 1% din venitul național brut al UE. Aproximativ o treime este alocată subvențiilor pentru agricultură, o altă treime regiunilor mai puțin dezvoltate – prin așa-numita politică de „coeziune” – iar restul acoperă orice altceva, de la ajutorul extern la salariile personalului UE.
În varianta bugetului simplificat, Comisia ar conveni asupra unui singur „plan pentru fiecare țară cu reforme și investiții-cheie”, inclusiv fonduri regionale și subvenții agricole. Acest lucru ar oferi, de fapt, statelor membre o mai mare libertate de decizie în ceea ce privește proiectele.
Un al doilea „fond european pentru competitivitate” ar stimula investițiile în sectoare-cheie și în proiecte comune, în timp ce un fond „modernizat” pentru politica externă ar fi „mai aliniat la interesele noastre strategice”.
Aceste două fonduri ar putea permite UE să aloce o parte mult mai mare din buget proiectelor de apărare transfrontaliere, care nu au fost o prioritate în bugetele anterioare ale UE.
La jumătatea ciclului bugetar de șapte ani, doar 6,4% din fondurile regionale au fost cheltuite
Inițiativa Comisiei vine înaintea unei propuneri legislative oficiale pentru buget – cunoscut în mod oficial sub denumirea de Cadru Financiar Multianual – care urmează să fie prezentată în această vară. Toate cele 27 de țări trebuie să ajungă la un acord cu privire la aceasta. Procesul care a durat peste doi ani de negocieri pentru ultimul CFM.
Comisia susține că mecanismele de distribuție existente sunt prea birocratice și prea lente în aprobarea proiectelor. Uniunea Europeană se află în prezent la jumătatea ciclului bugetar de șapte ani, dar doar 6,4% din fondurile regionale au fost cheltuite până în prezent.
Negocierea pachetelor de cheltuieli cu Guvernele statelor membre ar simplifica procesul și ar permite Comisiei să monitorizeze modul în care proiectele îndeplinesc obiectivele generale de reformă. Pe de altă parte, autoritățile locale și regionale ar putea juca un rol mai mic în utilizarea fondurilor. Documentul afirmă că orice politică ar trebui „concepută în parteneriat cu autoritățile naționale, regionale și locale”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Consiliul Uniunii Europene se reunește miercuri, pentru a stabili RIPOSTA la taxele lui Trump
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …