Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță lansarea unor apeluri de proiecte în valoare de peste 1,7 miliarde de euro în cadrul Programului Sănătate, o inițiativă menită să modernizeze sistemul medical din România prin investiții în infrastructură, digitalizare și prevenție.
„Anul acesta este un an crucial pentru sistemul de sănătate din România, care vine cu 97 de apeluri de finanțare prin Programul Sănătate, de peste 1,7 miliarde euro. Sunt peste 250 milioane de euro investiți în screening, pentru depistarea precoce a bolilor grave, peste 200 milioane de euro în oncologie, pentru ca pacienții cu cancer să aibă acces la tratamente moderne, peste 200 milioane de euro pentru tratarea pacienților în stare critică, secțiile de Terapie Intensivă (ATI) și centrele pentru mari arși, astfel încât spitalele să fie mai bine echipate pentru urgențe. În final, sunt fonduri care înseamnă spitale mai sigure, tratamente mai rapide și servicii medicale mai aproape de oameni”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.
Fonduri pentru prevenție, tratament și modernizare
Unul dintre obiectivele principale ale acestui program este prevenția, printr-un buget de 672.000.000 de euro alocat screening-ului, pentru diagnosticarea timpurie a afecțiunilor oncologice și a bolilor transmisibile. Alte fonduri vor fi direcționate către dezvoltarea infrastructurii spitalicești și îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate.
Investițiile vizează:
- Dotarea și modernizarea a 56 de cabinete de medicină de familie și cabinete școlare;
- Crearea unei rețele de 36 de unități mobile pentru distribuția vaccinurilor;
- Dezvoltarea a 23 de unități pentru îngrijiri paliative;
- Înființarea și echiparea a 19 centre de sănătate mintală;
- Modernizarea a 9 centre de transfuzie sanguină;
- Operaționalizarea a 12 centre regionale de genetică și expertiză pentru boli rare;
- Înființarea a 2 unități pentru tratarea marilor arși și a unui centru de protonoterapie.
Pregătirea personalului medical și campanii de informare
Un accent special este pus pe prevenție și dezvoltarea resurselor umane, astfel:
- 672.000 de persoane vor beneficia de programe de screening;
- 300 de campanii de informare și conștientizare vor fi realizate;
- Peste 30.000 de profesioniști din domeniul medical vor beneficia de programe de formare.
„Toate aceste investiții asigură implicarea tuturor actorilor relevanți pentru a răspunde nevoilor de sănătate la nivel regional și local, iar implementarea acestor proiecte va fi monitorizată îndeaproape pentru a asigura atingerea obiectivelor și maximizarea impactului investițiilor europene în sistemul de sănătate românesc”, mai precizează MIPE.
Foto: Mediafax – Alexandru Dobre
CITEȘTE ȘI:
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …