Autoritățile moldovenești au anunțat că două drone au căzut în sudul țării, ambele explodând pe câmpuri din apropierea unor localități, în cursul atacului rusesc din noaptea de miercuri spre joi din Ucraina. Una dintre ele este rusească, conform informațiilor preliminare.
Două drone au fost depistate în sudul Republicii Moldova. FOTO: Telegram
Un aparat de zbor, care a explodat, a fost găsit pe câmp din apropierea satului Ciumai din raionul Taraclia, o localitate din sudul țării vecine.
,,În urma exploziei, nimeni nu a avut de suferit. Regiunea a fost izolată, iar autoritățile competente examinează rămășițele acesteia”, anunță autoritățile.
Cea de-a doua dronă a fost depistată la fel în sudul Republicii Moldova, mai exact în apropiere de orașul Ceadîr-Lunga.
,,O altă dronă a explodat pe un câmp în regiunea situată între orașul Ceadîr Lunga – Valea Perjei. Poliția a localizat-o la 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga. Zona a fost izolată și se fac toate cercetările necesare”, au adăugat acestea.
Vamă închisă peste două ore
Potrivit informațiilor plasate pe „Prima Sursă”, un canal oficial administrat de responsabili din cadrul Președinției, Parlamentului și Guvernului, incidentele au avut loc în timpul atacului rusesc cu drone asupra portului din Reni, Ucraina, iar activitatea punctului de trecere a frontierei Reni-Giurgiulești a fost suspendată.
,,Urmare a atacului rusesc care a fost consemnat la ora 23.05 de către angajații SPF Cișmichioi, a fost suspendată activitatea punctului de trecere a frontierei Reni-Giurgiulești, iar toți angajații au fost evacuați la Giurgiulești. În intervalul orar cuprins între orele 23.05 – 00.40 de-a lungul FS cu UA, pe sector de responsabilitate DR Sud (SPF Giurgiulești, SPF Cișmichioi, SPF Vulcănești, SPF Copceac, SPF Valea Perjei, SPF Basarabeasca), pe teritoriul Ucrainei au fost observate mai multe explozii. La ora 00.59 alarma aeriana pe teritoriu UA s-a oprit. La ora 01.30 activitatea PTF Giurgiulești- Reni a fost restabilită”, precizează responsabilii.
Precizările polițiștilor
Polițiștii urmează să stabilească circumstanțele exacte celor două incidente cu implicarea dronelor.
,,Experții secției tehnico-explozivă a Poliției sunt la moment în ambele locații și efectuează cercetări, ulterior dronele urmând a fi investigate în detaliu. Din investigațiile preliminare, fragmentele depistate la Ceadîr – Lunga aparțin unei drone rusești. Teritoriile au fost izolate, pericolul pentru cetățenii din zonă este deja exclus”, au precizat angajații Inspectoratului General al Poliției (IGP).
Acestea au fost descoperite la o zi după ce o altă dronă a fost găsită pe un câmp din apropierea satului Salcia, raionul Taraclia, din sudul Republicii Moldova.
De la începutul războiului din Ucraina și până acum, mai multe bucăți de rachete sau de drone au fost găsite pe teritoriul statului vecin.
În contextul acestor cazuri, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că țara sa dispune în prezent de peste 20 de sisteme de detecție învechite, care nu detectează dronele.
,,Armata Națională are în dotare peste 20 de sisteme diferite de radare, numai că ele au altă destinație: depistarea țintelor convenționale, cum ar fi avioane, rachete balistice care înainte se foloseau la altitudini înalte, dar acum tactica s-a schimbat și, respectiv, rachetele au evoluat, radarele nu le pot depista. Aceste sisteme sunt anii 60-80. Au fost concepute pentru cu totul altfel de război”, a declarat ministrul Anatolie Nosatîi.
Anatolie Nosatîi afirmă, de asemenea, că țara sa are nevoie de cel puțin trei radare, pe lângă sistemul de apărare aeriană achiziționat în 2023 din Franța care ,,detectează, dar în funcție de unde se află. Are raza sa de acțiune și date tactico-tehnice pentru anumite ținte”.
,,Avem nevoie de trei radare de tipul GM200, GM- 400 și 2-3 radare mai performante pentru a identifica țintele strategice, balistice”, a conchis oficialul.
Prin urmare, în acest an, Chișinăul urmează să primească un alt radar, acesta fiind capabil să depisteze și drone, conform ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi.
„Acesta definitiv ne va permite o capacitate mai sporită de detectare a diferitor ținte zburătoare, inclusiv și drone la o distanță mai lungă”, a adăugat oficialul moldovean.