Cât de FERICIȚI sunt românii la locul de muncă: recunoașterea din partea șefilor și echilibrul dintre muncă și viața personală

0
15
cat-de-fericiti-sunt-romanii-la-locul-de-munca:-recunoasterea-din-partea-sefilor-si-echilibrul-dintre-munca-si-viata-personala
Cât de FERICIȚI sunt românii la locul de muncă: recunoașterea din partea șefilor și echilibrul dintre muncă și viața personală

Potrivit unui studi realizat de Pluxee România în parteneriat cu The Happiness Index – „Barometrul fericirii la locul de muncă”, fericirea angajaților din România are nota 7, pe o scară de la 1 la 10. Printre indicatorii analizați sunt conexiunea cu colegii, recunoașterea din partea șefilor și echilibrul dintre viața profesională și cea personală. 

Studiul a relevat cel mai crescut grad de fericire este în Bucovina – 43% dintre angajați și-au evaluat experiențele profesionale cu scoruri maxime. La polul opus, angajații din Muntenia au înregistrat scoruri sub media națională în ceea ce privește rolul profesional, evoluția în carieră și echilibrul între viața profesională și cea personală.  Doar 1 din 3 români (32%) le-ar recomanda cunoștințelor să se angajeze la companiile în care lucrează.

Angajații cu vârste cuprinse între 19 și 30 ani raportează cel mai scăzut nivel de fericire și implicare. În schimb, angajații cu vârste peste 60 ani sunt cei mai implicați la locul de  muncă. Un angajat a declarat pentru Știrile PRO TV  ce-l face fericit la locul de muncă și ce l-ar face să fie fericit:

„Nimic, de aia mi-am dat demisia acum trei zile. Program mai bun, o cantină, un ping-pong, să mă facă să mă simt bine, nu ca la muncă”.

Matt Phelan, cofondator și CEO The Happiness Index, a declarat:

„Dacă vorbim de primul și de ultimul loc, România se situează la mijloc. Are un scor foarte mare la capitolul „relații”, dar un scor foarte mic la capitolul „knowledge”.

Gabor Olajos, Country Managing Director, Pluxee România şi Bulgaria, a declarat:

„Barometrul fericirii la locul de muncă este o analiză amplă a factorilor care determină satisfacţia şi implicarea angajaţilor români. Dezvoltat alături de compania britanică de tehnologie, The Happiness Index, această iniţiativă este o premieră pe piaţa forţei de muncă din România. Ne dorim ca acest studiu să devină un instrument valoros pentru liderii din business şi profesioniştii din domeniul resurselor umane care înţeleg că o abordare centrată pe oameni este esenţială pentru creşterea şi rezilienţa afacerilor într-un context economic şi social din ce în ce mai competitiv”.

Din studiul citat, Ziarul Financiar scrie că pe o scară de la 1 la 10, scorul general este 7.0. Scorul pentru relațiile cu colegii de muncă este de 7.6, libertatea la locul de muncă este 7.0., scorul de siguranță este de 6.8, iar recunoașterea din partea superiorilor este evaluată cu 6.4.

„Scorul pentru fericire al angajaților în România este de 7.0. Mulți angajați consideră că eforturile lor nu sunt pe deplin recunoscute de angajatori.Angajații evaluează relațiile de la locul de muncă cu un scor de 7.6, ceea ce arată că au parte de experiențe pozitive bazate pe colaborare, muncă în echipă și interacțiuni armonioase.În schimb, libertatea la locul de muncă este evaluată cu scorul de 7.0. Deși angajații au un anumit nivel de autonomie, rezultatul arată că există loc pentru a îmbunătăți atât libertatea personală, cât și flexibilitatea sarcinilor de muncă pentru a da posibilitatea angajaților să ia decizii mai des.Siguranța este un alt aspect care necesită atenție, cu un scor de 6.8. Acest rezultat reflectă un mediu fizic sigur, dar un nivel mai scăzut de încredere în organizație, subliniind necesitatea de a consolida încrederea pe care angajații o au în lideri. În cele din urmă, recunoașterea de care se bucură angajații înregistrează un scor de doar 6.4, care demonstrează că aceștia își doresc să primească mai multă apreciere și să simtă că sunt ascultați în mod real”.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și:  În ce industrii angajații au cel mai mare scor de fericire la locul de muncă / Ce arată noul studiu

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.