Papa Francisc, spitalizat cu infecție pulmonară, și-a exprimat în privat temerile că nu va învinge boala

0
5
papa-francisc,-spitalizat-cu-infectie-pulmonara,-si-a-exprimat-in-privat-temerile-ca-nu-va-invinge-boala
Papa Francisc, spitalizat cu infecție pulmonară, și-a exprimat în privat temerile că nu va învinge boala

Papa Francisc, care este spitalizat de mai multe zile din cauza unei infecții pulmonare, a exprimat în privat temeri că nu va reuşi să învingă boala de data aceasta, relatează Politico, citând două persoane la curent cu starea de spirit a Suveranului Pontif.

Papa Francisc este internat la spitalul Gemelli din Roma FOTO EPA-EFE

Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, este internat la spitalul Gemelli din Roma, unde face tratament pentru „infecție polimicrobiană a tractului respirator” în urma unei pneumonii.

Suveranul Pontif a avut dureri intense în ultimele zile și inițial s-a împotrivit să meargă la spital, însă medicii l-au avertizat „în termeni neechivoci că riscă să moară dacă rămâne în camera lui din Vatican ”.

Papa Francisc a fost obligat să anuleze mai multe apariții publice de când s-a îmbolnăvit, iar Vaticanul a anunțat marți că nu își va putea onora angajamentele programate în acest weekend.

Politico a scris că acesta a fost „mâhnit” când medicii i-au interzis să țină predica săptămânală Angelus duminică, pe care rareori o ratează, dar de atunci a decis să-i asculte și acum urmează cu strictețe ordinele medicilor.

Luni, Biroul de presă al Sfântului Scaun a declarat că bronşita papei a evoluat spre o „infecţie polimicrobiană”, cu un „tablou clinic complex”, care necesită schimbarea tratamentului.

Iar marți Vaticanul a transmis că ultima tomografie a indicat o dublă pneumonie. Papa Francisc a trecut printr-o pneumonie severă și în tinerețe, când i s-a extirpat o bucată din plămân.

Marți dimineață, Papa Francisc s-a trezit după o noapte liniștită, a luat micul dejun și a citit ziarele, potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Vaticanul a declarat marți că, în ciuda pneumoniei bilaterale „Papa Francisc este bine dispus”.

„El mulțumește pentru apropierea pe care o simte în aceste momente și cere, cu recunoștință, să continuăm să ne rugăm pentru el”, se arată în comunicat.

Papa Francisc își pregătește succesiunea

Deciziile luate recent de papă arată că acesta își pregătește succesiunea, numind figuri simpatizate în posturi-cheie.

La 6 februarie, Papa a prelungit mandatul cardinalului italian Giovanni Battista Re în calitate de decan al Colegiului Cardinalilor, rol în care va supraveghea unele pregătiri pentru un potenţial conclav, adunarea secretă ce alege un nou papă. Numirea, care a ocolit în mod controversat un vot programat al cardinalilor cu privire la următorul decan, are scopul să asigure că procedura se desfăşoară în conformitate cu dorinţele lui Francisc, potrivit surselor Politico.

Giovanni Battista Re, un colaborator de lungă durată al Vaticanului, este prea în vârstă pentru a participa el însuşi la conclav, însă este de așteptat să fie o figură centrală în discuţiile cu uşile închise care au loc adesea înainte de conclav.

Faptul că Papa Francisc l-a ales pe acesta în locul unui candidat mai tânăr sugerează că a dorit să păstreze în funcţie o figură de care este sigur că o să îi apere moştenirea, a declarat una dintre persoane.

„Perioada premergătoare conclavului este mai importantă, deoarece acolo se desfăşoară lobby-ul”, a explicat această sursă.

Înainte de conclavul din 2013 care l-a ales papă, Francisc însuşi ar fi beneficiat de influenţa unui grup de cardinali care erau prea bătrâni pentru a participa la proceduri, dar care totuşi au avut un cuvânt de spus asupra rezultatului. Din postura de decan al Colegiului Cardinalilor, cardinalul Re va trebui să oficieze ritualuri funerare pentru Francisc în cazul în care acesta va muri. Papa a glumit în privat că Re va fi „mai bun” cu el decât alţi candidaţi, a adăugat o altă sursă.

Totodată, suveranul pontif a accelerat mişcarea sa reformistă fără precedent de a numi o călugăriţă, sora Raffaella Petrini, ca prima femeie guvernator al Cetăţii Vaticanului, anunţând că mandatul lui Petrini va începe la 1 martie. Este mai devreme decât anticipat şi a provocat nelinişte în rândul aliaţilor cu privire la sănătatea sa, potrivit unui oficial de rang înalt al Bisericii.

Pe de altă parte, „este posibil să fi fost o coincidenţă: actualul guvernator, cardinalul Fernando Vérgez Alzaga, va împlini 80 de ani în acea zi, ceea ce îl face neeligibil pentru această funcţie.

Un punct de cotitură pentru reformele Suveranului Pontif

Chiar dacă Papa Francisc supravieţuieşte și acestei crize de sănătate, observatorii consideră că acesta este un punct de cotitură pentru reformele la care ține acesta după un pontificat cu tentă progresistă, marcat de diviziuni ideologice.

Francisc şi-a propus să facă Biserica mai incluzivă, deschizând funcţii-cheie femeilor şi persoanelor LGBT+, provocând reacţii furibunde din partea multor conservatori, în timp ce liberalii se plâng că reformele au fost insuficiente. Totodată, eforturile papei de a pune capăt abuzurilor asupra copiilor comise de clerici au avut rezultate mixte

„Poate că nu moare acum, dar bineînţeles că va muri în cele din urmă”, a declarat un oficial de la Vatican. „Cu toţii murim – iar el este un om de 88 de ani cu probleme pulmonare”, a spus oficialul.

În ultimele săptămâni, Francis și-a exprimat o opoziție fermă față de represiunea dură a președintelui Donald Trump față de imigranții fără acte, catalogând politicile noii administrații americane o „rușine” luna trecută.

Într-o scrisoare către episcopii americani, Francisc a emis o mustrare extraordinară față de invocarea de către vicepreședintele JD Vance a termenului teologic ordo amoris („ordinea iubirii”), pentru a justifica politicile privind imigrația ale administrației Trump.