Ministerul Energiei, despre situaţia gazelor naturale: Volumul înmagazinat în depozitele subterane era de 45,43% din capacitatea totală la 1 februarie

0
4
ministerul-energiei,-despre-situatia-gazelor-naturale:-volumul-inmagazinat-in-depozitele-subterane-era-de-45,43%-din-capacitatea-totala-la-1-februarie
Ministerul Energiei, despre situaţia gazelor naturale: Volumul înmagazinat în depozitele subterane era de 45,43% din capacitatea totală la 1 februarie

Ministerul Energiei precizează că volumul înmagazinat în depozitele subterane ale României a fost de 45,43% din capacitatea totală la data de 1 februarie, superior ţintei de 41%.

Preşedintele Asociaţiei Energia inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, afirmă, la rândul său, că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei, chiar dacă în prezent consumul a crescut faţă de luna ianuarie.

Ministerul Energiei informează că a făcut toate demersurile pentru respectarea regulamentelor europene în ceea ce priveşte stocarea gazelor naturale.

„Regulamentul impune obiective de constituire de stocuri şi traiectorii de constituire de stocuri, respectiv minim 90 % la data de 01.11.2024. România a respectat toate aceste ţinte. Astfel, în data de 16 octombrie 2024, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 3.280,2 mld mc (~35.0981 TWh, PCS 10,7 kWh/m3), reprezentând 103.47% din capacitatea totală.

Pentru sezonul rece 2024 – 2025, în conformitate cu prevederile Anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2024/2995 al Comisiei din 29 noiembrie 2024 de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2025 pentru fiecare stat membru care dispune de instalaţii de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său şi direct interconectate la zona sa de piaţă, pentru data de 1 februarie, ţinta a fost de 41%”, informează Ministerul Energiei.

În același timp, la data de 1 februarie 2025, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 45,43% din capacitatea totală.

„Totodată, facem precizarea că, în şedinţele Comandamentului de iarnă, desfăşurate săptămânal sau ori de câte ori a fost nevoie, nu s-au semnalat disfuncţionalităţi referitoare la activitatea de extracţie a gazelor naturale din depozite. Responsabilitatea Ministerului Energiei este de a asigura siguranţa în aprovizionarea cu gaze naturale pentru cetăţeni şi mediul economic, iar această siguranţă nu a fost şi nu este sub nicio formă pusă sub semnul întrebării”, mai precizează Ministerul Energiei.

Preşedintele Asociaţiei Energia inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, afirmă că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţie.

„Consumul a crescut faţă de luna ianuarie, probabil undeva cu între 8 şi 12% pe zi, dar, dacă ne uităm la ceea ce se întâmpla în urmă cu trei, cinci, şase ani de zile, consumurile sunt foarte mici faţă de de acea perioadă. Adică România are suficientă capacitate cât să transporte aceste gaze, există cantităţi de gaze suficiente în momentul de faţă, în piaţă, nu se pune, sub nicio formă, problema unor riscuri în alimentarea cu gaze a consumatorilor”, a declarat Dumitru Chisăliţă la Digi 24.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Energiei își propune să continue măsura PLAFONĂRII prin acordarea de carduri pentru consumatorii vulnerabili

Nicușor Dan, vizită la Termoenergetica în contextul GERULUI: „Am primit asigurări că sistemul de termoficare funcționează corespunzător”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.