Ciolacu pleacă la Bruxelles pentru a renegocia PNRR și a discuta despre securitatea regională. România a ratat mai multe jaloane și riscă să piardă miliarde de euro

0
3
ciolacu-pleaca-la-bruxelles-pentru-a-renegocia-pnrr-si-a-discuta-despre-securitatea-regionala.-romania-a-ratat-mai-multe-jaloane-si-risca-sa-piarda-miliarde-de-euro
Ciolacu pleacă la Bruxelles pentru a renegocia PNRR și a discuta despre securitatea regională. România a ratat mai multe jaloane și riscă să piardă miliarde de euro

Premierul Marcel Ciolacu se află vineri, 21 februarie 2025, la Bruxelles, pentru consultări cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, dar și despre situația securității regionale și globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală în căutarea unei soluții care să pună capăt războiului din Ucraina. 

Premierul Marcel Ciolacu FOTO: Arhivă

Programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen, precum și o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu o delegație a Comisiei Europene.

Din delegația oficială care îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul și ministrul de finanțe Tánczos Barna, și ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

„În ceea ce privește renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, obiectivul premierului Marcel Ciolacu și al delegației guvernamentale este de a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de țintele și jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiții publice și reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare și reziliență”, a transmis Guvernul, printr-un comunicat de presă.

„Suntem ferm motivați să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanțări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realitățile actuale și o reprofilare a investițiilor cu o cofinanțare mai mică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu înaintea vizitei de lucru la Bruxelles.

Șeful Executivului consideră că anii 2025 și 2026 sunt decisivi ca România să poată beneficia integral de finanțările din PNRR, context în care va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea acestor fonduri.  

De asemenea, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a semnalat că există unele întârzieri în ceea ce priveşte PNRR şi că sunt ministere care riscă să piardă bani din cauza perioadei fără performanţă.

România trebuie să respecte angajamentele şi reforma nu doar de faţă cu Comisia Europeană, ci şi cu OCDE, pentru că şi acolo avem acest angajament al reorganizării sistemului de guvernanţă corporativă. Va trebui să finalizăm acele concursuri la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice), va trebui să implementăm acele reguli de numire a celor din consiliile de administraţie. Aici, eu, personal, am cerut o abordare mai flexibilă, pentru că eu nu pot să pun pe acelaşi palier compania de apă-canal dintr-un sat, cu trei angajaţi, cu, ştiu eu, cu Salrom”, a spus Tanczos Barna.