Un nou blocaj al SUA în beneficiul Rusiei. Washingtonul refuză termenul „agresor” în declaraţia G7 privind Ucraina

0
2
un-nou-blocaj-al-sua-in-beneficiul-rusiei.-washingtonul-refuza-termenul-„agresor”-in-declaratia-g7-privind-ucraina
Un nou blocaj al SUA în beneficiul Rusiei. Washingtonul refuză termenul „agresor” în declaraţia G7 privind Ucraina

Washingtonul s-ar opune etichetării Rusiei drept agresor într-o declaraţie comună a G7 care marchează 3 ani de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova, relatează presa străină. De asemenea, SUA nu ar aproba nici participarea preşedintelui Volodimir Zelenski la un summit virtual al G7. 

SUA a pornit negoocieri cu Rusia privind războiul din Ucraina FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit Financial Times, cinci surse anonime ar fi declarat că Statele Unite se opun etichetării Rusiei drept agresor în declaraţia privind cea de-a treia aniversare a războiului din Ucraina. De aemenea, nu ar fi fost convenită încă participarea lui Zelenski la summitul virtual al liderilor Grupului celor Şapte programată luni, 24 ferbuarie. 

Washingtonul s-ar opune utilizării obișnuite în declaraţiile G7 privind războiul, în special termenului „agresiune rusă”.

„Suntem ferm convinşi că trebuie făcută o distincţie între Rusia şi Ucraina. Nu sunt acelaşi lucru… Americanii blochează acest limbaj, dar încă lucrăm la el şi sperăm la un acord”, a subliniat o sursă.

Statele Unite refuză totodată, potrivit Reuters, să co-sponsorizeze un proiect de rezoluţie ONU care susţine integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă agresiunea rusă, la trei ani de la invazie.

Informațiile survin pe fondul negocierilor purtate de Washington cu Moscova la Riad. 

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a susținut că, datorită președintelui Donald Trump, „ne aflăm în pragul păcii în Europa”, fără a oferi dovezi sau informații suplimentare cu privire la progresul discuțiilor. 

Șeful cancelariei de la Cotroceni, Cristian Diaconescu, a afirmat că Rusia a cerut o nouă împărțire a sferelor de influență. „Statele Unite au refuzat, în acest moment”, a spus Diaconescu, completând că „nu avem garanții” că decizia va rămâne aceeași. Ulterior Dianoescu și-a schimbat declarațiile. El a explicat că cererea Rusiei de reîmpărțire a sferelor de influență a fost făcută în 2022 și a fost refuzată.