Ciolacu, discuții cu Ursula von der Leyen privind renegocierea PNRR: „E normal să se discute după o perioadă de timp. Suntem într-o dinamică”

0
2
ciolacu,-discutii-cu-ursula-von-der-leyen-privind-renegocierea-pnrr:-„e-normal-sa-se-discute-dupa-o-perioada-de-timp.-suntem-intr-o-dinamica”
Ciolacu, discuții cu Ursula von der Leyen privind renegocierea PNRR: „E normal să se discute după o perioadă de timp. Suntem într-o dinamică”

Marcel Ciolacu se află vineri, 21 ferbuarie, la Bruxelles, unde are discuții tete-a-tete cu Ursula von der Leyen pe tema renegocierii PNNR. România are probleme cu mai multe cereri de plată, iar Executivul ar fi modificat ordonanța care permitea numirea sinecuriștilor în Consiliile de Administrație și care a blocat 1,1 miliarde de euro din cererea numărul 3.  

UPDATE 18.00: Cererea numărul 3 din PNRR, prioritate pe agenda discuțiilor

Premierul a precizat în cadrul unor declarații de presă că prioritate în cadrul discuțiilor de la Bruxelles au fost cererea de plată numărul 3. De asemenea, pe agenda s-a aflat și ținta 119 care prevede închiderea anumitor capacități pe cărbune la finalul anului. 

„Ieri am luat o decizie foarte clară, chiar dacă legislative nu era o recomandare, ca si cutumă oamenii politici nu pot aplica la Consiliile de administrație.

Sunt anumite recomandări și este o sumă destul de consistentă care se vaopri pe o perioadă de 6 luni până când se va remedia. Atunci eu cu colegii am dat deja o ordonanță, astfel încât domnul Burduja să nu își asume pe persoană fizică. Ne asumăm, întregul Guvern al României, o tâmpenie făcută de alt Guvern și alt ministru, dar face parte din lucrurile pe care le preiei și bune și rele”, a spus premierul. 

Întrebat cu privire la o renegociere pe care o face România în privința PNRR, precum alte state care nu s-au descurcat, premierul a răspuns: „Nu că nu s-au descurcat. Suntem într-o dinamică. (…) E normal ca în această dinamică să se discute PNRR după o perioadă de timp. A terminat Grecia și Italia această discuție și urmează să o aibă și România”.  

UPDATE 17.50: Discuțiile au privit și securitate electorală

Premierul României a precizat pe X că a discutat cu șefa Comisiei Europene cu privire la accelerarea și asigurarea absorbției eficiente a fondurilor, precum și solicitarea unei prelungiri pentru proiectele majore. Discuțiile au privit și reducerea deficitului bugetar fără creșterea TVA, cu accent pe digitalizare și colectare de taxe.

Discuțiile au privit și securitate electorală și combaterea dezinformarii și a amenințărilor cibernetice, dar și rolul Europei în negocierile de pace și faptul că România trebuie să fie la masa discuțiilor. 

Și Ursula von der Leyen a avut o postare pe platforma X: „Am discutat despre munca noastră europeană privind competitivitatea și securitatea. O Europa puternica, inseamna o Romania puternica! De asemenea, am discutat despre cum să profităm la maximum de NextGenEU pe teren – multe povești de succes încă de scris”. 

Știre în curs de actualizare

***

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu se va afla mâine, 21 februarie, la Bruxelles, pentru consultări cu președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, dar și despre situația securității regionale și globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală în căutarea unei soluții care să pună capăt războiului din Ucraina”, a precizat Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „obiectivul premierului Marcel Ciolacu și al delegației guvernamentale este de a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de țintele și jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiții publice și reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare și reziliență”.

Suntem ferm motivați să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanțări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realitățile actuale și o reprofilare a investițiilor cu o cofinanțare mai mică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, care este încrezător că România poate beneficia. 

Problemele PNRR

FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului) a avertizat anterior într-un comunicat de presă că „fondurile europene alocate pentru România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt blocate, iar accesarea lor este întârziată din cauza eșecului autorităților de a respecta angajamentele asumate”.

Comisia Europeană a suspendat 1,1 miliarde de euro aferente cererii de plată numărul 3. Acum Guvernul ar fi modificat ordonanța care permitea numirea sinecuriștilor în Consiliile de Administrație a companiilor de stat, din cauza căreia au fost blocați banii din cererea numărul 3 de plată.

Aceeași cerere de plată privește și pensiile speciale. „Pe de-o parte, aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, pe data de 4 februarie, în ceea ce priveşte pensiile militarilor şi, pe de altă parte, avem pronunţarea care deja Curtea Constituţională a avut-o, pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale şi, desigur, de aici neconstituţionalitatea acestei decizii. Aşteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitor Oficial şi aşteptăm şi vizita Comisiei Europene, anunţată pentru perioada 10 februarie-14 februarie”, a declarat Marcel Boloş. 

Însă și cererea de plată numărul 4, în valoare de 2,4 miliarde de euro, nu a fost încă transmisă, pentru că sunt o serie de jaloane neîndeplinite, iar alte 4,04 miliarde de euro, aferente cererii de plată nr. 5, sunt în pericol, potrivit sursei citate, în contextul în care cererea trebuie transmisă Comisiei Europene până în martie 2025.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a semnalat că există unele întârzieri în ceea ce priveşte PNRR şi că sunt ministere care riscă să piardă bani din cauza perioadei fără performanţă.

Discuții tete-a-tete cu șefa Comisiei Europene

Programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen, precum și o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu o delegație a Comisiei Europene.

Din delegația oficială care îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul și ministrul de finanțe Tánczos Barna, și ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.

Guvernul a făcut o ultimă modifcare pentru deblocarea banilor FOTO Facebook / Marcel Ciolacu