Avertismentul unui expert IT: „Riscul ca inteligența artificială să influențeze campaniile electorale este extrem de mare”

0
3
avertismentul-unui-expert-it:-„riscul-ca-inteligenta-artificiala-sa-influenteze-campaniile-electorale-este-extrem-de-mare”
Avertismentul unui expert IT: „Riscul ca inteligența artificială să influențeze campaniile electorale este extrem de mare”

În ultimele luni, în România au apărut mii de pagini și conturi false de Facebook ce fac, direct sau indirect, propagandă politică și promovează anumiți candidați. Cele mai multe astfel de pagini sunt create cu inteligență artificială și promovează cu precădere ultranaționalismul și fanatismul religios.

Alexandru Panait, expert IT FOTO arhiva personală

„Adevărul” a stat de vorbă despre pericolele multiple ridicate de aceste numeroase pagini false de Facebook cu Alexandru Panait, expert IT care a digitalizat câteva mii de primării din România și alte câteva zeci din Statele Unite.

„Din păcate, la ora actuală nu există metode eficiente pentru a elimina paginile de Facebook ce sunt făcute folosind inteligența artificială și conturile false fără să atingă și conturi reale ale unor utilizatori onești. În opinia mea, cea mai bună măsură împotriva fake news-urilor rămâne ca fiecare utilizator din online să aibă identitate digitală, iar în cazul în care promovează un fake news ce poate afecta în mod negativ opinia publică, să se ia măsurile legale în consecință. Această măsură pare a fi împotriva liberei exprimări, dar din păcate este singura modalitate eficientă ce poate fi folosită împotrivă fake news”, spune Alexandru Panait.

Specialistul atrage atenția și asupra marelui risc ca utilizarea AI să ajungă să aibă influențe și interferențe politice.

„Riscul ca inteligența artificială să influențeze campaniile electorale este extrem de mare. Și aici putem vedea faptul că în momentul în care China a scos propriul sistem de inteligență artificială, acesta are niște cunoștințe propagandistice pentru discursul pe care și-l dorește administrația chineză. Concret, în momentul în care un utilizator vorbește cu acea inteligență artificială, aceasta poate să insereze diferite gândiri influențate de o anumită propagandă, diferite idei și astfel inteligența artificială, pentru că se prezintă în fața omului ca o soluție atotcunoscătoare, acesta poate trece de bariera critică foarte ușor a cititorului și să ia de bună orice informație ce vine prin intermediul acestei inteligențe artificiale”, a declarat Alexandru Panait pentru „Adevărul” .

În aprilie 2021, Alexandru Panait, tânărul care a creat proiectul ePrimariaTa, prin care au fost digitalizate mii de administrații locale din România, a identificat o breşă majoră de securitate pe SNEP (Sistemul Naţional Electronic de Plată), ce ar fi putut afecta datele personale a milioane de români.

Proiectul inițial e-PrimariaTa dezvoltat de Alexandru Panait a atras atenția Comisiei Europene, fiind inclus în inițiativa Next Generation Internet, ce are drept scop consolidarea legăturilor de cercetare tehnologică între Europa și Statele Unite.

Acum doi ani, Alexandru Panait a fost selectat pentru a colabora timp de șase luni cu departamentul de Blockchain de la Arizona State University. În timpul acestei colaborări, tânărul român a publicat o lucrare de cercetare ce explorează viitorul democrației în era tehnologiei moderne și cum inițiative precum Gov-Smart pot facilita această tranziție.