Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a povestit în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, când și în ce context l-a întâlnit pe miliardarul american George Soros.
Emil Hurezeanu. FOTO Insider politic / captură PrimaNews
Emil Hurezeanu, a fost întrebat dacă l-a întâlnit vreodată pe miliardarul american George Soros.
„Uitați ce e. În 2003, aveam o emisiune de televiziune care se numea „România mea”. La Antena 1 era emisiunea, eram freelancer. Şi a venit George Soros în ţară la un moment dat şi i-am luat un interviu – era un mecena respectabil, influent, cunoscut în întreaga lume – un interviu despre intenţiile lui în ţările răsăritene”, a răspuns Emil Hurezeanu.
„Nu am urmărit în mod special felul în care a făcut şi rău George Soros”
Hurezeanu a mărturisit că pe Viktor Orban l-a cunoscut mult mai devreme, când era jurnalist la radio Europa Liberă în anii ’80.
„În Ungaria, Soros e foarte diabolizat. Îmi amintesc de tânărul student Viktor Orbán, care uneori venea în cafeteria comună a tuturor departamentelor Europei Libere. Colegul maghiar, care făcea un fel de emisiune echivalentă cu Actualitatea românească, ni l-a prezentat, la München, prin 88-89: un tânăr cu părul lung, foarte anticomunist. Dacă nu mă înşel, era bursier Soros la Universitatea Oxford. Această schimbare s-a întâmplat între timp. Nu am urmărit în mod special felul în care a făcut şi rău George Soros şi fundaţiile lui. După câte ştiu eu, în general a făcut bine de-a lungul anilor, de-a lungul deceniilor”, a apreciat Emil Hurezeanu.
Despre George Soros
George Soros este un investitor și filantrop american de origine maghiară, născut în 1930 în Budapesta. A supraviețuit ocupației naziste din Ungaria și s-a mutat în Marea Britanie în 1947, unde a studiat la London School of Economics.
Ssuccesul său ca manager de fonduri speculative și activitatea sa filantropică sunt notorii. Este fondatorul Open Society Foundations, prin care a donat peste 32 de miliarde de dolari pentru diverse cauze progresiste și liberale.
Soros a jucat un rol important în căderea comunismului în Europa de Est și a susținut educația prin finanțarea Universității Central Europene.
În ianuarie 2025, președintele american în exercițiu la acea vreme, Joe Biden, i-a acordat medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă onoare civilă a SUA, lui și altor 18 personalități, incluzând vedete, activiști, donatori și politicieni democrați.
Tot în ianuarie, Călin Georgescu a declarat că va interzice rețeaua construită de George Soros. Declarațiile sale cu privire la un atac NATO asupra Rusiei au fost preluate de agenția de presă rusă și de un podcaster american.
Potrivit Gândul, Fundația Soros, înființată de controversatul miliardar George Soros, ar fi fost în spatele tuturor mișcărilor de protest împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, în mod direct sau prin ONG‐uri intermediare.