Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate la Comunitatea Watchdog.md, afirmă că bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și-a depășit atribuțiile prin scrisoarea către Trump, atacând guvernarea și sugerând că Republica Moldova ar fi un stat „capturat”.
Evghenia Guțul și-a depășit atribuțiile, spune Andrei Curăraru. FOTO: Gagauziainfo.md
Conform expertului, acțiunile Evgheniei Guțul, o apropiata oligarhului fugar Ilan Șor, contravin legii, subliniind că bașcana nu are competențe în politica externă și riscă să fie sancționată penal pentru că și-a asumat atribuții pe care nu le are.
,,Evghenia Guțul cere intervenția unui lider străin împotriva guvernului legitim al Republicii Moldova, ceea ce depășește clar atribuțiile sale ca bașcan al Găgăuziei. Prin această scrisoare, ea nu doar că atacă guvernarea de la Chișinău, dar și sugerează că Moldova ar trebui privită ca un stat „capturat” care are nevoie de intervenție externă. Acest lucru nu este doar fals, ci și periculos, pentru că exact astfel de tactici au fost folosite de Rusia pentru a destabiliza alte foste republici sovietice.Ca bașcan, Guțul trebuie să respecte Legea nr. 344/1994, care stabilește clar că Găgăuzia face parte din Republica Moldova și nu are competențe în politica externă”, a scris expertul moldovean pe pagina sa de Facebook.
Ajutor Moscovei
Conform lui Andrei Curăraru, astfel Evghenia Guțul ajută Kremlinul care încearcă să prezinte Republica Moldova drept un stat „nedemocratic” pentru a submina sprijinul extern, menținând țara sub influența sa.
,,Ea nu vorbește în numele Găgăuziei, ci în interesul unui grup politic susținut din exterior, care încearcă să submineze instituțiile statului. Această mișcare ajută direct Rusia, care încearcă să prezinte Moldova ca un stat „nedemocratic” pentru a slăbi sprijinul extern și a menține țara într-o zonă gri, departe de Uniunea Europeană. Guțul prezintă Găgăuzia ca o regiune „oprimată”, creând un pretext pentru ca Rusia să intervină politic și economic. Aceasta este o tactică veche folosită pentru a provoca diviziuni și a împiedica statele din regiune să scape de influența Moscovei”, a adăugat expertul.
În opinia acestuia, Guvernul trebuie să reacționeze ,,ferm”, monitorizând sursele de finanțare ale Găgăuziei și informând partenerii occidentali despre aceste tentative de manipulare.
,,Trebuie reamintit public că bașcanul nu are dreptul să vorbească în numele Moldovei la nivel internațional. Autoritățile trebuie să monitorizeze atent sursele de finanțare ale administrației găgăuze, în baza Legii nr. 180/2018 privind combaterea spălării banilor, pentru a preveni influențele externe ilegale. De asemenea, este esențial ca partenerii occidentali să fie informați despre această încercare de manipulare, pentru a nu cădea în capcana propagandei rusești. Dacă astfel de acțiuni continuă, va trebui luată în calcul o revizuire a statutului Găgăuziei, astfel încât autonomia să nu fie folosită împotriva Republicii Moldova”, a concluzionat Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate la Comunitatea Watchdog.md.
Scrisoarea către liderul de la Casa Albă
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, apropiată prorusului Șor, a publicat recent pe platforma X o scrisoare adresată lui Donald Trump, în care s-a plâns de partidul de la putere și i-a cerut să oprească sprijinul atât pentru el, cât și pentru președinta Maia Sandu, afirmând că au instaurat un „regim criminal”.
Solicitați de ,,Adevărul”, reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău au refuzat să comenteze aceste acuzații, la fel și responsabilii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea de la putere.