Cum schimbă calculele candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale. Analist: „Nu va face decât să ia din voturile lui Crin Antonescu”

0
2
cum-schimba-calculele-candidatura-lui-victor-ponta-la-alegerile-prezidentiale.-analist:-„nu-va-face-decat-sa-ia-din-voturile-lui-crin-antonescu”
Cum schimbă calculele candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale. Analist: „Nu va face decât să ia din voturile lui Crin Antonescu”

Fost premier și șef al PSD, Victor Ponta țintește electoratul partidului, dar și pe cel suveranist. Analiștii sunt de părere că este caraghios ca Ponta să se prezinte drept candidat anti-sistem, în condițiile în care este un produs al sistemului.

Deputatul a fost până acum ignorat de conducerea partidului FOTO Facebook/Victor Ponta

După ce a bătut mai multe apropouri în ultimele luni, inclusiv printr-un anunț chiar în timpul Congresului PSD pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, deputatul PSD Victor Ponta a declarat miercuri, 19 februarie, în Parlament, că va candida la alegerile prezidenţiale din luna mai, precizând că face „ceea ce e bine pentru votanţii PSD”. 

Deputatul a mai subliniat importanța diversității opțiunilor pentru electorat, susținând că este nevoie de mai mulți candidați care doresc schimbarea sistemului. „Vă confirm că nu voi lăsa votanţii fără candidat. (…) Eu cred, încă o dată, că votanţii, şi cei ai PSD, şi cei ai PNL, şi cei care nu votează PSD şi PNL, au dreptul să aleagă dintre mai mulţi candidaţi şi eu cred că în acest moment schimbarea în România nu poate fi adusă doar de candidatura domnului Georgescu”, a mai spus Ponta. 

Marcel Ciolacu a afirmat că Ponta va fi exclus în cazul în care va anunța o candidatură oficială. După ce a spus că va intra în lupta electorală în timpul Congresului PSD, Victor Ponta a fost demis din funcția de consilier onorific al premierului. 

Ce șanse are candidatura 

Politologul George Jiglău a punctat că „este destul de caraghios ca Victor Ponta să se prezinte pe el însuși ca fiind un candidat anti-sistem, care vrea schimbarea sistemului, având în vedere că el însuși a fost președinte PSD atâta vreme, a fost prim-ministru ataâta vreme, deci e din sistem, e produs al sistemului”, concluzionând că social-democratul are slabe șanse să fie varianta electoratului care merge la urne pentru un vot anti-sistem.  

„Are oarece sens ceea ce face el, felul în care își formulează propria candidatură, în contextul și a ceea ce vedem în ultimele zile dinspre PSD. (…) E o aripă dură conservatoare extrem de puternic ancorată în sistem acum, care devine tot mai vocală și care arată clar că nu vrea să se regăsească în linia pe care, de la vârful PSD a adoptat-o Marcel Ciolacu, prin susținerea unui candidat care nu vine din PSD și care și-ar dori să vadă un candidat mult mai conservator. Sunt aceeași care la alegerile din 24 noiembrie au tras fie cu Simion, fie cu Georgescu”, a mai punctat politologul.   

„Așteaptă scenariul în care Călin Georgescu nu va candida”- Adrian Zăbavă, analist politic

„În scenariul în care nu știm dacă Călin Georgescu va candida sau nu, tind să cred că Victor Ponta așteaptă scenariul în care Călin Georgescu nu va candida, sperând că fie inclusiv un candidat care să ia din acel bazin electoral și poate din voturile luate dinspre PSD împreună să joace un rol important”, a punctat analistul politic Adrian Zăbavă pentru „Adevărul”. 

Altfel, fostul premier nu are șanse prea mari să rupă din electoratul suveranist. „Nu cred că astăzi Victor Ponta se adresează credibil electoratului lui Călin Georgescu. căștigurile lui Ponta într-un astfel de electorat ar fi marginale, după părerea mea. (…) Fără să-l propulseze într-o poziție în care să ajungă în turul II sau chiar să conteze în aceste alegeri”, a mai punctat Adrian Zăbavă.

În ceea ce privește scenariul în care Călin Georgescu va candida, analistul este de părere că „Victor Ponta nu va face decât să ia din voturile lui Crin Antonescu”. 

Totodată, în jocul de putere din PSD, „candidatura poate deveni un factor care să îl ajute doar dacă are un oarecare succes. Dacă ia 5% nu văd cum ar putea să clameze ceva în partid și nu e un scor ușor de obținut”, a mai punctat Adrian Zăbavă. 

În același timp, analistul a subliniat că partidul condus de Marcel Ciolacu „este într-o oarecare degringoladă, pentru că în fruntea sa are un personaj, care chiar dacă e premierul României, este un politician cu spatele la zid. După alegerile prezidențiale de anul trecut, în PSD s-a dat o luptă, pe care a câștigat-o Ciolacu, dar a fost o luptă de etapă”. 

Cum arată sondajele

În același timp, în privința cifrelor, Ponta este măsurat în două sondaje recente Sociopol, în care este măsurat Victor Ponta, deputatul este plasat pe locul doi, după Călin Georgescu, având 16%, și chiar și după George Simion, în lipsa candidaturii lui Georgescu, având 22%, cu diferență de 2 procente față de șeful AUR. Diferența de procente este de 29% față de Călin Georgescu. 

Un sondaj de la finalul lunii ianuarie indică aceeași poziție în cazul candidaturii lui Călin Georgescu, însă candidatul suveranist are mai mult cu două procente. Clasamentul și procentele sunt neschimbate în cazul în care Georgescu nu va candida la alegerile din luna mai.