Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat sprijinul deplin față de Moscova în cadrul unei întâlniri cu un înalt oficial rus la Phenian, a relatat, sâmbătă, presa de stat nord-coreeană.
Serghie Șoigu a fost primit de Kim Jong-un la Prenian/FOTO:X
Întâlnirea de vineri dintre Kim și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a urmat unei evaluări a serviciilor de informații sud-coreene de la sfârșitul lunii februarie, conform căreia Coreea de Nord a trimis trupe pentru a ajuta Rusia în războiul în curs împotriva Ucrainei.
Presa de stat rusă și cea nord-coreeană au relatat că cei doi oficiali au discutat diverse probleme, inclusiv dialogul Moscovei cu administrația Trump și situația de securitate de pe peninsula coreeană.
Kim și Șoigu ar fi reafirmat dorința liderilor celor două țări de a susține „necondiționat” un tratat major de apărare reciprocă, care promite asistență în cazul în care una dintre țări se confruntă cu o agresiune.
Potrivit Agenției Centrale de Știri Coreene din Phenina, Kim a declarat că guvernul său va „sprijini invariabil Rusia în lupta pentru apărarea suveranității naționale, integrității teritoriale și intereselor de securitate”.
Șoigu a transmis un mesaj din partea președintelui rus Vladimir Putin, care l-a salutat pe Kim și a promis să acorde „cea mai mare atenție” punerii în aplicare a acordurilor încheiate în cadrul recentelor lor întâlniri.
Acesta și-a exprimat recunoștința pentru „solidaritatea Coreei de Nord cu poziția Rusiei cu privire la toate problemele geopolitice critice, în special cu privire la problema ucraineană”.
Mass-media din Coreea de Nord și Rusia nu au precizat dacă au fost încheiate noi acorduri înainte ca Șoigu să părăsească Phenianul în cursul zilei de vineri.
Rusia a furnizat rachete antiaeriene și petrol Coreei de Nord în schimbul trimiterii de trupe în războiul din Ucraina, susțin serviciile secrete sud-coreene.
Directorul Serviciului Național de Informații al Coreei de Sud, Shin Won-sik, a spus că Seulul a descoperit că Rusia a furnizat rachete antiaeriene și alte echipamente Coreei de Nord, ca parte a eforturilor regimului comunist de consolidare a rețelei de apărare aeriană a Phenianului, capitala țării, scrie AP.
Shian spune că Rusia a mai oferit, de asemenea, asistență economică diversă Coreei de Nord.
Rusia ar mai fi oferit Coreei de Nord și tehnologie militară pentru a susține programul de sateliți al țării, după încercarea eșuată de a lansa un satelit spion la începutul acestui an.
La schimbul pentru soldații trimiși în Rusia, Coreea de Nord ar mai fi primit din partea Moscovei și circa un milion de barili de petrol începând cu luna martie a anului trecut, conform analizei imaginilor din satelit de la Open Source Centre, un grup de cercetare non-profit cu sediul în Regatul Unit, scrie BBC.
Transferurile încalcă sancțiunile ONU, care interzic țărilor membre să vândă petrol Coreei de Nord, cu excepția unor cantități mici, în încercarea de a sufoca economia acesteia pentru a o împiedica să dezvolte în continuare arme nucleare.
Experții citați de AFP spun că Phenianul ar folosi Ucraina ca mijloc de realiniere a politicii sale externe. Prin trimiterea de soldați, Coreea de Nord se poziționează în cadrul economiei de război rusești ca furnizor de arme, sprijin militar și forță de muncă – ocolindu-și aliatul tradițional, vecinul și principalul partener comercial, China.