După ce SUA au anunțat marți că au încheiat acorduri separate cu Ucraina și Rusia pentru un armistiţiu parţial în Marea Neagră, guvernul rus a ţinut să transmită că există o serie de condiţii care trebuie îndeplinite înainte ca acest acord să fie pus în practică.
SUA au anunţat un armistiţiu parţial în Marea Neagră. Foto arhivă
Astfel, în timp ce Ucraina și Rusia au acceptat „să asigure securitatea navigației, să elimine folosirea forței și să împiedice utilizarea navelor comerciale pentru obiective militare în Marea Neagră”, SUA „vor contribui la restabilirea exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte și vor continua să intermedieze discuții între cele două părți pentru a ajunge la o pace durabilă”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Ce înseamnă acest lucru a explicat Moscova, care, după discuţii, a ţinut să puncte că un acord de încetare a focului în Marea Neagră nu va fi posibil decât după ridicarea sancțiunilor impuse băncilor rusești implicate în comerțul internațional cu alimente și îngrășăminte. În plus, armistiţiul este condiţionat şi de reconectarea băncilor ruseşti la Swift, rețeau care facilitează schimbul sigur de mesaje financiare între bănci.
De partea cealaltă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că prin armistiţiul parţial din Marea Neagră s-a făcut un pas în direcţia cea bună.
„Este prea devreme pentru a spune că va funcționa, dar acestea au fost întâlnirile potrivite, deciziile potrivite, pașii potriviți”, a declarat el.
La rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care a participat la discuțiile din Arabia Saudită, a declarat că este nevoie de „consultări tehnice suplimentare” pentru definitivarea „detaliilor” acordurilor anunțate de Casa Albă, inclusiv în ce privește „monitorizarea și controlul” acestora, notează Agerpres.
Vă reamintim că, într-o discuţi telefonică de marţea trecută, Donald Trump şi Vladimir Putin au convenit un armistițiu parțial în care Ucraina și Rusia să oprească reciproc timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice, ca alternativă în fața unui armistițiu global, refuzat de președintele rus, care a consideră că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitățile.
Concret, acest armistiţiu de 30 de zile se referă la încetarea atacurilor şi de o parte şi de cealaltă asupra onor obiective precum rafinării de petrol; conducte de petrol și gaze și instalații de depozitare, inclusiv stații de pompare; infrastructura de producere și transport a energiei electrice, inclusiv centrale electrice, substații, transformatoare și distribuitoare; centrale nucleare şi baraje hidroelectrice.