Cum se poate schimba clasamentul din sondajele pentru alegerile prezidențiale. „Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată” ANALIZǍ

0
3
cum-se-poate-schimba-clasamentul-din-sondajele-pentru-alegerile-prezidentiale.-„asa-ceva-nu-s-a-mai-intamplat-niciodata”-analiza
Cum se poate schimba clasamentul din sondajele pentru alegerile prezidențiale. „Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată” ANALIZǍ

George Simion, Victor Ponta, Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi – cel putin cinci sondaje de opinie realizate în ultimele două săptămâni arată această ordine în topul preferințelor românilor pentru alegerile prezidențiale. De aceea, mai mult ca oricând, dezbaterile din campania electorală – care începe vineri – vor fi foarte importante. „Și pentru candidati, și pentru alegeri și pentru democrație și pentru viitorul nostru ca țară”, atrage atenția sociologul Remus Ștefureac.

FOTO Colaj

Finalul lunii martie a adus mai multe sondaje pentru alegerile prezidențiale. De exemplu, datele unui studiu realizat de Verifield și publicat de Nicușor Dan îi plasează în turul II pe candidatul AUR George Simion (35%) și pe Victor Ponta (21,1%), la o distanță de 14 procente. Cei doi sunt urmați de Nicușor Dan (20,8%), Crin Antonescu (16,4%), Elena Lasconi (4,3%), Daniel Funeriu (1,1%), Lavinia Șandru (0,7%) și Cristian Terheș (0,3%). Sondajul a fost făcut în perioada 24-28 martie de casa de sondare Verifield – condusă de Sebastian Pricop (directorul general al companiei). Aceste date sunt susținute de alte patru cercetări pe aceeași temă.

Turul II

Însă în toate scenariile testate șeful AUR nu reușește să câștige și turul II. George Simion pierde, atât în fața lui Nicușor Dan (35% vs. 31%), cât și a lui Crin Antonescu (33% vs. 31%), iar în competiția cu Victor Ponta rezultatul este la egalitate (30%-30%). În cazul unui duel cu Elena Lasconi, diferența este de un procent (31%-30%), arată datele studiului „Consumer Sentiment 2025”, publicat de agenția independentă MKOR. 

Cum stau partidele

Datele prezentate de ultimele sondaje prezintă și situația susținerii partidelor de către electorat, AUR fiind acum situat pe primul loc în intenția de vot a românilor, cu 31,7%, urmat de PSD la distanță de 10%. Partidul condus de George Simion are dublu față de PNL, care este plasat pe locul trei urmat de USR cu 12,9%, de POT și de UDMR, care depășește cu doar 0,1% pragul pentru Parlament de 5%.  

Sociologul Remus Ștefureac este de părere că cel dintâi scenariu reflectă realitatea din momentul actual. „Această ordine este deja una consistentă, confrmată de cercetări serioase, diferite. Evident, intenția de vot rămâne fluidă, mai ales după începerea campaniei electorale în această săptămână. Cred că, mai mult că oricând, dezbaterile vor fi foarte importante. Și pentru candidați, și pentru alegeri și pentru democrație și pentru viitorul nostru că țară”, punctează sociologul într-o postare pe Facebook.

Acesta mai subliniază că în cazul lui Nicușor Dan și Elena Lasconi în prezent se produce o comprimare a electoratului de la aproximativ 30%, cât aveau împreună inițial, la 23-24%, fiind de părere că „această tendință probabil ca va continua și ar putea ajunge la 18-20%”.

„Avem un bol suveranist consolidat în România”- Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia

„În acest moment nu cred că avem sondaje de opinie foarte concludente, nu că nu ar fi ele realizate așa cum trebuie, dar situația este foarte fluidă și nu cred că putem trage concluzii cu privire la ierarhia votului din 4 mai și cu privire la cine se va califica în finală. Mai este mult până atunci, campania electorală este la început, pot să apară schimbări, pot să apară situații noi, dar într-adevăr avem un bol suveranist consolidat în România. Nu știm ce se va întâmpla și din cauza fragmentării voturilor, mai ales în partea aceasta a partidelor tradiționale. Sunt trei competitori care vor împărți voturile: Crin Antonescu, Nicuşor Dan și doamna Elena Lasconi”, este de părere redactorul șef Historia Ion M. Ioniță.

Două scenarii pentru cursa prezidențială

Cu toate astea, Ion M. Ioniță subliniază că cel dintâi scenariu ar aduce o situație nouă. „Victor Ponta-George Simion ar fi o premieră, pentru că ar fi doi candidați naționaliști. Să avem doi candidați naționaliști în finală, așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. (…) Pentru că Victor Ponta este tot din sfera suveranist-naționalistă”, explică Ioniță, arătând cǎ situația este datorată de erodarea partidelor la guvernare și nemulțumirea electoratului, mai ales în contextul anulării alegerilor.

În același timp, o cursă finală între George Simion și Crin Antonescu este comparabilă cu situația din anul 2000, care a adus cursa prezidențială finală între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Pentru acest scenariu, în care România s-a mai aflat, viitorul lui Crin Antonescu „depinde de modul în care ar reuși să mobilizeze, în special, electoratul PSD. Un electorat PSD care are oferta Victor Ponta”.

Aceasta este marea problemă a coaliției. Pentru că am văzut o tendință, și s-a văzut și la alegerile de anul trecut, ca electoratul de partid, să spunem, cel care gravitează în jurul unui partid politic, nu numai membrii de partid, deci electoratul partidelor să nu mai voteze conform indicațiilor de partid, mai ales la alegerile prezidențiale, unde partidele mari sau partidele tradiționale au contat mai puțin”, mai subliniază Ion M Ioniță.

Potrivit redactorului șef Historia, „teoretic el ar trebui să fie favorit la calificarea în turul al doilea, beneficiind de susținerea a trei partide mari. UDMR, sigur, nu este un partid cu un procentaj mare, 5-6%, dar este consistent. Și electoratul UDMR este un electorat disciplinat, care votează în conformitate cu opțiunea Uniunii Maghiare. Deci este foarte importantă susținerea UDMR. De asemenea, PNL și PSD: Ar trebui ca, având această susținere, Crin Antonescu să fie aproape sigur că intră în turul al doilea. (…) Electoratul PSD nu se identifică cu Crin Antonescu, cum nu s-a identificat nici cu alți candidați care nu au venit din interiorul partidului și, pe de o parte, nici electoratul PNL nu este în întregime cu Crin Antonescu, fiind probabil o parte tentată să voteze cu Nicușor”.

„Oricare dintre ei ar ajunge cu George Simion în turul al doilea ar căștiga alegerile”- Ionaș Vladimir, sociolog

Sociologul Ionaș Vladimir punctează că fostul premier Victor Ponta „și-a însușit un discurs pe alocuri apropiat de discursul suveranist al domnului Simion”.

„Ar fi o cursă extrem de interesantă, dar din punctul meu de vedere astăzi, când vorbim, sondajele sunt foarte multe, unele publice, unele care nu au fost date publicității. Diferențele în privința intenției de vot sunt uriașe. Un singur lucru este cât se poate de cert, până la acest moment, și anume că George Simeon are asigurat, cel puțin până astăzi, prezența în turul al doilea. Pentru a doua poziție se luptă în momentul de față trei candidați: Nicușor Dan, Crin Antonescu și Victor Ponta”, arată specialistul.

Sociologul mai subliniază însă că „datele de astăzi arată că oricare dintre ei ar ajunge cu George Simion în turul al doilea ar câștiga alegerile, dar ține de foarte multe lucruri, de emoția care se creează”.