Economia Uniunii Europene tinde spre relansare, dar, în contextul internațional tensionat, sunt necesare programe de reforme structurale pentru susținerea creșterii economice și stimularea competitivității internaționale pe termen lung, afirmă Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene.
”Economia zonei euro își revine treptat, iar procesul de scădere a inflației continuă”, a afirmat Isabel Schnabel într-un discurs rostit la Institutul de Științe Politice din Paris.
În același timp, oficialul BCE a atras atenția că ”potențialul de creștere economică a scăzut sensibil după criza financiară mondială și încă nu și-a revenit”.
”Volumul exporturilor europene era în scădere constantă înainte de pandemie”, a argumentat Isabel Schnabel, conform Băncii Centrale Europene, notând că, la acest capitol, Uniunea Europeană este devansată de China și de Statele Unite.
”China a devenit principalul competitor al Uniunii Europene, iar subvențiile de stat distorsionează concurența”, a subliniat Schnabel, în contextul taxelor impuse de Comisia Europeană anumitor companii chineze acuzate de practici incorecte.
Uniunea Europeană are nevoie de reforme structurale
Oficialul BCE a atras atenția că, în actualul context internațional marcat de incertitudine, Uniunea Europeană are nevoie de reforme structurale pentru avansarea integrării, stimularea producției și îmbunătățirea competitivității.
”Șocurile energetice riscă să lase urme permanente asupra economiei zonei euro, în timp ce statele europene se confruntă cu lipsa forței de muncă din cauza îmbătrânirii populației”, a subliniat Isabel Schnabel.
Oficialul BCE a atras atenția și asupra riscurilor generate de conflictele comerciale, mai ales în contextul taxelor aplicate de președintele american, Donald Trump.
”Fragmentarea comercială este dăunătoare din punct de vedere structural asupra creșterii economice și a cursului inflației, iar incertitudinea geopolitică generează cheltuieli bugetare semnificative pentru apărare în Europa. În același timp, nivelurile mari ale datoriilor suverane riscă să genereze majorarea dobânzilor de creditare”, atrage atenția oficialul BCE.
Isabel Schnabel propune programe specifice pentru stimularea productivității zonei euro.
”Inovarea ecologică și asumarea rolului de lider la nivel tehnologic pot fi motoare de creștere economică. Europa are nevoie de investiții masive. Piața unică oferă oportunități semnificative, mai ales în materie de servicii și pe piața de capital. Creșterea amplorii companiilor ar putea stimula considerabil amplificarea producției”, a argumentat Isabel Schnabel, cerând reducerea dependenței Europei de mineralele rare din China.
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a avertizat, miercuri, că tarifele comerciale impuse de președintele american, Donald Trump, vor avea impact negativ în întreaga lume. “Densitatea și durata impactului vor depinde de amploarea și de tipul produselor vizate, precum și de timpul aplicării taxelor”, a subliniat Christine Lagarde.
În același timp, președintele BCE a cerut Uniunii Europene să oprească dependența de Statele Unite și China în materie de tehnologie.
”Uniunea Europeană trebuie să acționeze în sensul independenței. În acest moment, cele mai multe componente ale plăților noastre digitale se bazează pe infrastructură non-europeană. Fie că este vorba de Statele Unite sau de China, întreaga infrastructură a plăților, creditelor și debitelor nu este europeană”, a subliniat Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …