Acțiunile europene au coborât joi la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, după anunțul președintelui SUA, Donald Trump, privind impunerea unor noi taxe vamale pentru produsele importate.
Teama companiilor privind escaladarea unui război comercial provoacă temeri în rândul companiilor cu privire la o eventuală încetinire a creșterii economice sau chiar la o eventuală recesiune.
Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 1,5% în această dimineață, mai ales ca urmare a unei scăderi de 1,8% a acțiunilor din Germania, arată Reuters.
Cotațiile futures pe Bursa de la New York au scăzut cu 3,1%, investitorii preferând activele mai puțin riscante, cum ar fi obligațiunile și aurul. Cotațiile la petrol au scăzut cu aproximativ 3%.
Cotația aurului a atins joi un nou maxim istoric, în condițiile în care politicile comerciale SUA au intensificat îngrijorările cu privire la economia mondială și au alimentat cererea pentru active de refugiu.
Joi dimineața, aurul era cotat la 3.167,57 de dolari uncia. Metalul galben a fost una dintre materiile prime cu cele mai mari creșteri în acest an, înregistrând cel mai bun prim trimestru de după 1986. Ascensiunea a fost alimentată de achizițiile semnificative ale băncilor centrale, la care s-a adăugat cererea de active de refugiu pe fondul intensificării incertitudinilor geopolitice și macroeconomice.
Băncile din zona euro, sensibile la perspectivele economice, înregistrau un declin de 3,1%, traderii fiind din ce în ce mai siguri că BCE va reduce din nou dobânzile, chiar dacă războiul comercial global ar putea alimenta inflația. Indicii bancari din Italia și Spania au scăzut cu 1,7% și, respectiv, cu 1,4%. Acțiunile Nike, Adidas și Puma sunt de asemenea afectate, în condițiile în care taxele vamale se aplică și Vietnamului, Indoneziei și Chinei, piețe cheie pentru aprovizionarea producătorilor de articole sportive.
Și piața din România a fost afectată
La puțin timp după deschiderea Bursei de la București, directorul executiv al Confederației patronale Concordia, Radu Burnete, a reacționat.
„România a beneficiat semnificativ de pe urma comerțului global, iar impunerea noilor tarife vamale de către administrația Trump asupra Uniunii Europene nu este o veste bună pentru economia noastră. Prima reacție a pieței locale în urma informațiilor venite din SUA s-a văzut în deschiderea bursei de la București, care a fost pe roșu. Investitorii, cum era de așteptat, sunt îngrijorați și vor sa vada următoarele evoluții, incertitudinea fiind deocamdata cuvântul cheie”, a transmis Burnete, într-un comunicat de presă.
Acesta precizează că deși „exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, impactul indirect poate fi resimțit in sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor industriale și cea alimentară, care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale. Vom fi asadar afectați masiv pe canalul comerțului cu țările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către țări UE), iar partenerii europeni au relații comerciale directe mai ample cu SUA”.
CITEȘTE ȘI:
Sursa foto: Shutterstock
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul …