România va sprijini în continuare Ucraina pentru a face față războiului lansat de Rusia, a susținut Guvernul țării noastre, marți, ca răspuns la afirmațiile controversate făcute de emisarul român în SUA, Dragoș Sprînceană.
Guvernul a dat asigurări că România va continua să sprijine Ucraina Foto: X/ Marcel Ciolacu
Guvernul a transmis că poziția României față de Ucraina nu s-a schimbat și că aceasta va continua să acorde sprijin necondiționat țării vecine în lupta împotriva invadatorilor ruși, potrivit Digi24.
„În acest moment, Guvernul își menține prioritățile asumate de politică externă ce derivă din statutul României de membru al Uniunii Europene, dar și al Alianţei nord-Atlantice, adică NATO, precum și susținerea necondiționată față de Ucraina, poziție exprimată încă din primele zile de la izbucnirea războiului din Ucraina”, susține instituția.
Reacția vine după ce Dragoș Sprînceană, om de afaceri stabilit în SUA de peste 20 de ani și unul dintre personajele cu care a confirmat că a vorbit Marcel Ciolacu, a spus, duminică seară, că SUA ar trebui „să ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună și jumătate”.
Omul de afaceri a mai susținut, în mod fals, că președintele francez Emmanuel Macron vrea continuarea războiului din Ucraina, având mai multe poziționări contrare celor oficiale ale României.
„Direcția Statelor Unite către Ucraina este oprirea războiului. Domnul Bolojan a declarat public că va fi întotdeauna alături de Ucraina, orice ar fi. Înseamnă că facem exact ce spune Franța”, a declarat Dragoș Sprînceană.
Reacția premierului Ciolacu
În urma scandalului declanșat, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la rândul său, că declarațiile lui Dragoș Sprînceană nu implică o poziție oficială a statului român, menționând însă că a apelat la mai mulți români din SUA pentru deschiderea relațiilor cu administrația americană.
„Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român. Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”, a spus Marcel Ciolacu.
Acesta a declarat la începutul lunii că a trimis doi emisari în SUA, dintre care stabilit deja peste ocean. Ulterior a venit cu clarificări, afirmând că, de fapt, „vor fi sute de emisari” și că-și dorește ca actualul candidat susținut de coaliție la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu să „transforme acest lucru într-un fenomen”.