Cele mai mari zece despăgubiri plătite anul trecut în baza polițelor CASCO au depășit 5 milioane lei, iar în total, sumele acordate de asigurători au sărit de pragul de 2 miliarde de lei, potrivit celei mai recente analize realizate la nivelul asociației care reprezintă piața asigurărilor.
Proprietarii persoane fizice sau juridice care au avut poliție CASCO au primit de la companiile de asigurări despăgubiri de 2,3 miliarde lei anul trecut ceea ce reprezintă o creștere de 9% față de 2023, arată datele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care deține peste 90% din piața locală de asigurări.
Aceste sume au fost acordate pentru daunele suferite de autoturismele asigurate și avariate în accidente rutiere sau ca urmare a inundațiilor și a coliziunii cu alte obiecte.
Despăgubirile din Top 10 au ajuns la un total de aproximativ 5,3 milioane lei, iar cea mai mare daună despăgubită în baza acestui tip de poliță a fost de aproape 830.000 lei – ceea ce arată, potrivit UNSAR, cât de costisitoare pot fi astfel de incidente, dar și impactul financiar semnificativ pe care îl pot avea asupra bugetului personal.
Potrivit informațiilor din piața asigurărilor, cea mai mare despăgubire s-a acordat în urma unei coliziuni cu alte obiecte (cu excepția altor vehicule).
Câți asigurați CASCO sunt în România
„Așadar, o poliță CASCO devine tot mai importantă pentru protecția oricărui autovehicul, fie că aparține unei persoane fizice sau unei companii. Aceasta acoperă o gamă largă de riscuri: accidente rutiere, lovituri, zgârieturi, răsturnări, incendii, vandalism, furt și chiar fenomene naturale precum cutremure, inundații, grindină sau căderi de copaci și alte obiecte”, arată reprezentanții UNSAR.
În plus, în funcție de politica fiecărei companii de asigurări, polițele CASCO pot include și servicii suplimentare, cum ar fi acoperirea costurilor pentru pierderea sau furtul cheilor, despăgubiri pentru pasagerii răniți în accidente sau soluții de asistență rutieră – ideale pentru a asigura continuitatea drumului atât în România, cât și în Europa. Asiguratul CASCO poate beneficia de servicii care îi fac călătoria mai ușoară, ca de exemplu autoturism la schimb, cazare la hotel sau asigurarea condițiilor necesare continuării călătoriei.
„Pe scurt, CASCO nu este doar o opțiune, ci o investiție inteligentă pentru siguranța mașinii și protejarea bugetului personal în cazul apariției unor evenimente nefericite”, au conchis oficialii UNSAR.
Din datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – autoritate de reglementare pentru piața asigărilor, pe lângă cea a pensiilor private și pieței de capital – la sfârșitul anului 2024 erau în vigoare aproximativ 945.000 de contracte CASCO. Acest număr nu echivalează însă cu numărul de vehicule asigurate, pentru că sunt cazuri în care se încheie un contract pentru o întreagă flotă a unei singure entități juridice.
Potrivit cifrelor Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, la finalul anului trecut în parcul auto național includea 10.785.260 de vehicule, dintre care 8.449.781 de autoturisme.
Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, cu o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Membrii UNSAR plătesc despăgubiri de peste 5,6 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.
Sursa foto: Envato Elements – caracter ilustrativ
Citiți și:
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …