Aparatele cu raze X din aeroporturi, acuzate că dezvăluie prea mult din goliciunea călătorilor

0
7
aparatele-cu-raze-x-din-aeroporturi,-acuzate-ca-dezvaluie-prea-mult-din-goliciunea-calatorilor
Aparatele cu raze X din aeroporturi, acuzate că dezvăluie prea mult din goliciunea călătorilor

Peste 170 de scanere Rapiscan, care costă 180.000 de dolari bucata, au fost instalate în aeroporturile din SUA, iar acum au devenit controversate.

Persoanele nu sunt protejate de noile scanere

Aparatele de securitate cu raze X sunt, evident, instalate în scopuri de siguranță, însă aeroporturile au fost forțate să facă unele ajustări majore după ce s-a descoperit cât de mult vedeau prin ele agenții de securitate.

Aeroporturile din SUA au introdus scanerele Rapiscan, care costă 180.000 de dolari bucata, ca răspuns la un incident terorist din 2009.

În ziua de Crăciun a acelui an, un terorist a încercat să detoneze o bombă într-un zbor Northwest Airlines de la Amsterdam la Detroit, scrie Lad Bible.

„Atentatul în lenjerie intimă” eșuat, așa cum este cunoscut în prezent, a fost comis de un bărbat pe nume Umar Farouk Abdulmutallabm, care și-a ascuns explozibili din plastic în boxeri.

Din fericire, bomba nu a explodat niciodată după ce o persoană a sărit peste scaune pentru a-l imobiliza cu ajutorul echipajului.

În 2012, Abdulmutallab a fost condamnat la mai multe sentințe pe viață fără eliberare condiționată.

Un an mai târziu, peste 170 de aparate au fost instalate în Statele Unite, devenind cunoscute sub denumirea de „percheziții striptease virtuale”. Oamenii nu au fost deloc mulțumiți de cât de revelatoare erau aceste scanări cu raze X „nud”.

Se putea vedea totul

Shawna Malvini Redden, cercetător în domeniul comunicațiilor și autor, a explicat pentru Reader’s Digest: „Primele versiuni ale scanerelor au apărut fără nicio protecție a vieții private, iar TSO (ofițerii de securitate a transporturilor) puteau privi imagini nud ale pasagerilor în timp ce aceștia treceau prin control.”

În 2013, TSA a fost nevoită să elimine aparatele deoarece încălcau standardele de confidențialitate.

După ce TSA a cerut Rapiscan să dezvolte noul software necesar până în iunie 2013, compania de securitate privată a declarat că nu poate respecta termenul limită, ceea ce a determinat-o pe prima să publice următoarea declarație.

„TSA are cerințe stricte pe care toți furnizorii trebuie să le îndeplinească pentru eficacitatea și eficiența securității”, a anunțat agenția. „Din cauza incapacității sale de a implementa software-ul ATR (Automated Target Recognition) fără imagini până la termenul limită din iunie 2013 impus de Congres, TSA a reziliat o parte din contractul cu Rapiscan.

„Până în iunie 2013, călătorii vor vedea numai aparate care au ATR care permit un proces mai rapid. Acest lucru înseamnă benzi mai rapide pentru călător și securitate sporită. Ca întotdeauna, utilizarea acestei tehnologii este opțională.”

Explicând cum funcționează scanerele care sunt utilizate în prezent, Redden a spus „TSO-urile văd acest contur doar cu un semnal verde «liber» sau roșu ”opriți și verificați”.

„Dacă cineva are ceva în buzunar, de exemplu, aparatul va pune o notă de alarmă în zona inghinală a păpușii de hârtie, astfel încât ofițerul să știe în general unde să caute.”