Uniunea Europeană va avea de suferit din cauza fragmentării sistemului economic mondial, dar pot apărea și oportunități, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), notând că moneda euro are șanse de a înlocui dolarul ca variantă valutară de rezervă.
”În ultimii 80 de ani, economia mondială a înflorit pe baza deschiderii și multilateralismului, stimulate de rolul de conducere al Statelor Unite. Prin promovarea unui sistem internațional bazat pe reguli și prin ancorarea dolarului ca monedă mondială de rezervă, Statele Unite au favorizat comerțul și extinderea operațiunilor financiare. Această ordine globală s-a dovedit a fi benefică pentru Uniunea Europeană, ale cărei principii liberale s-au aliniat cu această ordine. Dar, în prezent, acest sistem se fracturează”, a declarat Christine Lagarde, în discursul rostit la Centrul Jacques Delors al Institutului Hertie din Berlin.
Fragmentarea sistemului global generează riscuri pentru UE și SUA, dar moneda euro ar putea fi avantajată
Președintele BCE a notat că, în acest moment, cooperarea multilaterală este înlocuită de scheme bilaterale, iar deschiderea a cedat locul protecționismului.
”Există incertitudine și în legătură cu elementul de bază al sistemului: rolul dominant al dolarului american. Această fracturare a sistemului generează riscuri și pentru Europa. Economia noastră este profund integrată în sistemul comercial mondial. Orice modificare a ordinii internaționale prin care se vor reduce schimburile sau vor apărea blocuri economice va fi în detrimentul economiei noastre”, a subliniat Christine Lagarde.
Însă președintele BCE a notat că Uniunea Europeană își poate crea oportunități.
”Prin reacții politice corecte, ar putea fi și oportunități. Modificarea peisajului financiar ar putea deschide drumul ca moneda euro să joace un rol internațional mai mare”, a subliniat Lagarde.
În prezent, euro este a doua monedă mondială, reprezentând 20% din rezervele monetare străine, comparativ cu 58%, în cazul dolarului.
”Intensificarea rolului internațional al monedei euro poate avea implicații pozitive pentru zona euro. Le-ar permite guvernelor și companiilor să se împrumute la costuri mai mici, stimulând cererea internă în contextul în care cererea externă este mai puțin certă”, a subliniat Lagarde.
UE trebuie să își consolideze poziția geopolitică și să respecte normele statului de drept
Președintele BCE a pledat pentru avansarea integrării europene, inclusiv prin respectarea normelor statului de drept.
”Europa trebuie să se asigure că are o bază geopolitică solidă și credibilă, prin menținerea angajamentelor față de comerțul liber și prin consolidarea capabilităților de securitate. În al doilea rând, trebuie să ne consolidăm fundația economică (…), iar, în al treilea rând, trebuie să intensificăm rolul legal, prin apărarea principiilor statului de drept și prin a ne uni la nivel politic, astfel încât să rezistăm presiunilor externe”, a subliniat Christine Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …