Agricultorii din Dolj sunt DISPERAȚI. Peste 100 de hectare de viță de vie, puse la pământ: „În 10 minute, totul a fost distrus”

0
10
agricultorii-din-dolj-sunt-disperati.-peste-100-de-hectare-de-vita-de-vie,-puse-la-pamant:-„in-10-minute,-totul-a-fost-distrus”
Agricultorii din Dolj sunt DISPERAȚI. Peste 100 de hectare de viță de vie, puse la pământ: „În 10 minute, totul a fost distrus”

Vești dureroase pentru agricultorii din Dolj! Peste 100 de hectare de vie sunt afectate de grindină, iar specialiștii susțin că anul viticol este compromis în zonele afectate. Urmăririle potopului din luna mai se resimt și acum, iar repercusiunile sunt dintre cele mai grave.

Reamintim că, în Dolj, 100 de hectare cu viță de vie au fost distruse în zona Caraula, Plenita, în urma verificărilor făcute de inspectorii direcției agricole.

Agricultorii mărturisesc că vița de vie își formase deja ciorchinii, iar după ce au fost bătuți de piatră nu se mai dezvoltă. Butucii și corzile au fost la rândul lor afectate, iar paguba se va simți și în următorii ani.

Vița de vie afectată de grindină nu va avea producție bună nici anul viitor, deoarece, susțin specialiștii, este nevoie de doi ani pentru a se reface.

Jean Răducanu are o plantație de un hectar de viță de vie. În primăvară, bărbatul a muncit în plantație și deja își făcea planuri în ceea ce privește obținerea unei recolte bogate. Numai că, în câteva minute, grindina a distrus totul.

„Înainte să bată piatră lăstarii erau foarte mari, în 10 minute totul a fost distrus”, spune bărbatul, care nu este singurul în această situație.

În județul Dolj, suprafața plantată cu vie de vie este de aproximativ 10 mii de hectare. Stațiunea de Cercetare Dăbuleni deține 565 ha de vie de vie. Domeniile Băniei, Vie Vin Segarcea, are o suprafață de peste 500 ha plantată cu vii.

Lovitură grea și pentru producătorii de cartofi din județul Dolj

Din cauza vremii extreme, cartofii noi s-au făcut mai târziu anul acesta, ceea ce a făcut să nu mai poată fi dați la export. În concret, producătorii au rămas rămas cu tone de cartofi în câmp.

„Nu avem cum să îi vindem pentru ca s-a întârziat”

Reamintim că anul trecut, producția de cartofi noi era recoltată integral la jumătatea lunii mai. Marian Oncilă a cultivat anul acesta cartofi pe o suprafață de cinci hectare.

Dacă anii trecuți, când la acaestă perioadă a anului, marfa era deja livrată în Polonia, acum a rămas în pământ. Oamenii sunt disperați, deoarece munca și investiția lor financiară au fost în zadar.

„Am plantat în martie, când a răsărit l-a luat gerul. Nu ar fi o problema asta, dar este problemă cu ceea ce a rămas că nu avem cum să îi vindem pentru ca s-a întârziat și am depășit perioada când veneau polonezii”, spune fermierul pentru Gândul.

Sursă foto: Gândul

CITIȚI ȘI:

LOVITURĂ pentru agricultorii din Dolj. Tone de cartofi, abandonate pe câmp: „Am depășit perioada când veneau polonezii”

Jurnalist de eveniment și investigatii, generatia presei anilor 2000. Licențiată în Comunicare Socială și Relații Publice la SNSPA, a devenit cunoscută în lumea media în presa locală din Bănie, …

vezi toate articolele

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.