Cum a reușit statul să salveze o parte din BLUE AIR și să facă PROFIT de milioane de lei. Daniel Geantă: ”Am luat o societate cu minus 40 mil. lei”

0
13
cum-a-reusit-statul-sa-salveze-o-parte-din-blue-air-si-sa-faca-profit-de-milioane-de-lei-daniel-geanta:-”am-luat-o-societate-cu-minus-40-mil.-lei”
Cum a reușit statul să salveze o parte din BLUE AIR și să facă PROFIT de milioane de lei. Daniel Geantă: ”Am luat o societate cu minus 40 mil. lei”

Bilanțul oficial al companiei Blue Air Technic, parte din pachetul preluat de stat după ce operatorul aerian nu și-a mai respectat obligațiile pentru ajutorul de stat primit, a confirmat creșterea cu totul neașteptată a companiei, care a înregistrat prima dată anul trecut un profit contabil, potrivit cifrelor furnizate în exclusivitate, la solicitarea Gândul, de Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Compania Blue Air Technic, specializată în lucrări de mentenanță, a înregistrat în 2024 un profit net de peste 4,5 milioane de lei, de la datoriile de peste 43 de milioane de lei pe care la avea în noiembrie 2022, când a fost preluată integral de stat, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la pachet cu Blue Air Aviation și Airline Invest, după executarea scrisorii de garanție.

  • Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Daniel Geantă, explica, într-un interviu pentru Gândul din noiembrie 2022, cum fusese anunțat oficial de Ministerului Finanțelor că a fost executată scrisoarea de garanție în cazul Blue Air, conform Ordonanței 39/2020, care prevede că, în situația executării garanției de stat, garanțiile sunt trecute integral în proprietatea statului, prin AAAS, statul devenind astfel acționar.
  • Suma pe care statul a garantat-o pentru Blue Air este de 300.775.000 de lei, ceea ce la momentul executării garanției însemna aproape 62 de milioane de euro.
  • Astfel, prin executarea garanției, statului i-au revenit 75% din acțiunile Blue Air Aviation, 75% din acțiunile Airline Invest și 100% din acțiunile Blue Air Technic.
  • În toamna anului trecut, președintele AAAS a precizat pentru Gândul că Blue Air Aviation, care între timp intrase în insolvență, este departe de a putea fi pusă pe picioare, dar Blue Air Technic, societatea care a fost înființată pentru a oferi mentenanță aeronavelor operate de compania aviatică, aflată în concordat, a scăpat de datoriile uriașe și a reușit chiar să aibă profit în ultimele luni.

Venit operațional de aproximativ 33 milioane de lei

Președintele AAAS a detaliat, în exclusivitate pentru Gândul, cele mai recente rezultate financiare, care se vor publica săptămâna viitoare.

„Avem vești bune, trebuie să recunosc că cifrele arată mai bine față de cât ne așteptam. Cred că luni se depune bilanțul, urmează vineri votul în Consiliul de Administrație și luni se depune bilanțul”, a declarat Daniel Geantă.

Astfel, potrivit cifrelor oficiale ale AAAS, este vorba de:

  • venit operațional de aproximativ 33 milioane de lei;
  • cheltuieli operaționale de aproximativ 28 milioane de lei;
  • profit operațional – 4.753.876 de lei;
  • impozit pe profit – 105.279 de lei;
  • profit brut – 4.613.435 de lei;
  • profit net – 4.508.156 de lei.

Profitul net este de aproximativ 4,5 milioane de lei, în condițiile în care am luat o societate cu un minus de 40 de milioane. Am făcut un efort și, în discuțiile pe care le-am avut cu ANAF, am reușit să bagăm firma în concordat preventiv. Suntem la zi cu toate plățile, ceea ce este un lucru extraordinar, adică ne ținem de plan și în prezent am reușit acest profit, cu o medie a numărului de angajați pe anul 2024 de 133 de persoane”, a precizat Daniel Geantă.

Mai exact, Blue Air Technic SRL avea în decembrie 2022 datorii de 43.019.958 de lei, conform situației financiare transmise de oficialii AAAS, la solicitarea Gândul.

Datele contabile ale companiei obținute și publicate de Gândul la jumătatea lunii octombrie a anului trecut arătau că, în perioada ianuarie – august 2024, Blue Air Technic SRL nu numai că nu mai era pe minus, ci a realizat un profit contabil de 1.083.621 de lei.

S-au creat câteva zeci de locuri de muncă

În plus, în 2024, pe fondul cererilor semnificative, compania aproape și-a dublat numărul de angajați față de 2023, când numărul mediu de salariați a fost de 72, potrivit bilanțului depus la Finanțe. La acea dată, compania raporta o pierdere netă de 7.290.440 de lei.

„Am dublat și numărul de locuri de muncă și, în momentul de față, avem contracte cu companii românești și companii străine, pentru mai multe tipuri de lucrări. O parte le executăm în hangarul de pe Otopeni, lucrările la linie, iar în hangarul de pe Băneasa facem mentenanța propriu-zisă. Vrem să ne și dezvoltăm, să mai luăm un hangar, să facem o linie de vopsitorie, pentru că este un business foarte bun și în momentul de față există o cerere foarte mare”, a detaliat președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului.

Potrivit lui Daniel Geantă, demersul pentru lansarea vopsitoriei este foarte avansat.

„Suntem în discuții pentru a închiria un nou hangar, contractele așteaptă și cred că într-o lună, maxim două, să intrăm în producție. Și atunci, dacă lucrurile vor decurge așa cum ne-am propus, cifrele vor arăta mult mai bine”, a spus șeful AAAS.

„Da, recunosc, este o creștere pe care niciunul dintre noi nu o prognozam, în condițiile în care, v-am spus data trecută, nu cunoșteam business-ul, nu știam prea multe despre această ramură și, una peste alta, lucrurile funcționează mai mult decât bine”, a subliniat Daniel Geantă.

Parteneriat cu Romaero

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului a menționat și parteneriatul pe care îl are compania cu Romaero, la care AAAS a devenit creditor majoritar, companie pe care, alături de Ministerul Economiei, vrea să o repună în funcțiune la turație maximă.

Romaero, companie strategică pentru industria aerospaţială şi de apărare din România, deţinută de statul român, a anunțat oficial, pe 18 ianuarie 2024, la Bursa de Valori București, că a intrat în insolvență, după ce Tribunalul București a admis cererea privind deschiderea procedurii, înregistrată propriu-zis pe 27 decembrie 2023, după ce intenția fusese făcută publică pe 22 decembrie 2023.

„În multe dintre lucrările acestea suntem în parteneriat și cu Romaero. De anul trecut, noi am devenit creditori majoritari la Romaero și interesul nostru este să scoatem compania din insolvență și să o redăm circuitului economic. Recunosc că avem un parteneriat foarte bun cu administratorul special și cu directorul companiei, cooperăm foarte bine. Asta și datorită faptului că acționarul majoritar este Ministerul Economiei, noi suntem tot statul român, prin instituția pe care o reprezentăm, dar, una peste alta, începem să redresăm ușor, ușor și acolo partea de Romaero, pentru că este foarte important să redresăm această companie”, a mai spus președintele AAAS.

Potrivit lui Daniel Geantă, în prezent se lucrează la definitivarea tabelului de creanțe, urmând ca, probabil în octombrie, să se judece în instanță

„După definitivare, va curge termenul de 30 de zile pentru planul de reorganizare. Și atunci, cu siguranță, scopul este comun, și al Ministerului, și al nostru, să redăm în circuitul economic, pentru că este extrem de important ca Romaero să revină acolo unde îi este locul”, a conchis Daniel Geantă.


CITEȘTE ȘI:

Câte miliarde a încasat statul în peste 30 de ani de privatizări? Șeful AAS, Daniel Geantă, explică și unde s-au împotmolit vânzările

Când vor fi despăgubiți investitorii Fondului Național de Investiții. Președintele AAAS: „FNI este o speță care n-ar trebui să se mai întâmple în România”

SALARIILE nete ale românilor au CRESCUT de peste 16.000 de ori, nominal, în ultimii 34 de ani. Cât de mult încasează în plus în mod real față de 1990 – INFOGRAFIC

De ce erau românii mai slabi pe vremea lui Ceaușescu. Consum RAȚIONALIZAT și pedepse pentru „stocuri”. La 3.300 de calorii intrau „ÎMBUIBAȚII”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.